Остават броени часове до последния дебат между президента на САЩ Доналд Тръмп и номинацията на Демократическата партия Джо Байдън. Двамата ще се изправят за втори път един срещу друг на сцена в Университета Белмонт в Нашвил, Тенеси, от 20:00 часа местно време (за България - 04:00 часа на 23 октомври) и ако можем да съдим от първата им среща, определено ще хвърчат искри.

 

Комисията на президентските дебати прие "допълнителна структура", за да предотврати повтаряне на множеството прекъсвания от първия сблъсък между двамата.

Защо Тръмп харесва прекъсванията

Съгласно новите правилата Тръмп и Байдън ще разполагат с по 2 минути встъпителни речи във всеки един от шестте отделни сегмента (общо по 15 минути трае всеки един от тях), в които микрофонът на неговорещия ще бъде изключен.

Сегментите бяха оповестени: борбата с COVID-19; американските семейства; расите в Америка; климатичните изменения; националната сигурност; лидерството. Не се знае в какъв ред ще бъдат поставени от модератора.

Промените не се харесаха на предизборния щаб на президента. Стратегията на републиканеца по време на първия дебат бе да докаже колко невменяем в Байдън, като за тази цел го прекъсваше при всеки възможен момент, за да го извади от равновесие. Това провокира Байдън на няколко пъти да го нарече "клоун".

Все пак екипът на държавния глава се примири с наложената мярка от Комисията по президентските дебати, защото това на практика ще е последният възможен шанс за Тръмп да разбие противника си, така както направи с републиканските си противници по време на първичните избори преди повече от 4 години.

Демократът явно осъзнава сериозността на това последно изпитание и затова посвети тази седмица на подготовка за дебата, докато Тръмп рязко увеличи митингите навред из страната, за да припомни за себе си, след като се зарази с COVID-19 и прекара първата половина на октомври под карантина. 

Байдън води уверено според проучванията. И той не е Клинтън

Проблемите на Тръмп обаче далеч надхвърлят здравословното му състояние - по-малко от две седмици преди изборите той има да наваксва сериозна преднина.

Според проучване на Ипсос и Ройтерс, извършено в периода 16-20 октомври, републиканецът изостава с 9 процента на национално ниво.

В ключови щати, които обикновено определят победителя на изборите заради смесения политически характер на жителите им, като Флорида, Аризона, Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган Байдън на този етап съхранява достатъчна преднина, за да се поздрави с победата на 3 ноември.

Преди 4 години проучванията отново бяха на страната на кандидата на демократите, но далеч по-скромно - с около 3-4 на сто в полза на Клинтън.

Проблемът за Тръмп е, че той не може да използва по същия умел начин популизма си, за да надъха американските избиратели, тъй като през цялата си кариера Байдън се бори за работническата класа.