Учени от Япония доказаха, че маските осигуряват защита от заразяването с коронавирус по въздуха. Дори професионалната защита обаче не може напълно да елиминира риска от инфектиране, съобщи Ройтерс.

Експерти от Университета на Токио са изградили обезопасена камера и поставили в нея глави на манекени, които били обърнати една към друга.

Едната от главите, снабдена с пулверизатор, симулирала кашлица и изхвърляла частици коронавирус. Другата имитирала естественото дишане и имала съд за събиране на частиците, спускащи се по дихателните пътища.

При тестването с памучна маска приемането на вируса било с до 40 процента по-малко, отколкото при отсъствието ѝ. Маската N95, използвана от медицински специалисти, блокирала до 90 на сто от частиците. Но дори когато била закрепена с тиксо към манекена, малко количество от вируса се прокрадвало.

Учените са доказали също, че памучните и хирургическите маски блокират повече от 50 процента от вируса, когато са поставени на главата на кашлящия.

"Имаше синергичен ефект, когато и приемникът на вируси, и разпространителят носеха маски", пишат изследователите в проучването, публикувано в сряда.

Все повече нараства броят на здравните експерти, които смятат, че COVID-19 може да се разпространява заради това, че може да остане дълго време във въздуха. Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) преработиха своите насоки този месец, за да обяснят, че патогенът може да се задържи във въздуха с часове.

Друг екип от японски изследователи използва симулации на суперкомпютър, за да покаже, че влажността може да има значителен ефект върху въздушната дисперсия на вирусните частици.