След тържествено обявената среща с Българската асоциация на заведенията здравният министър Костадин Ангелов на пресконференция в късния следобед съобщи и постигнатата договорка: в заведенията вече няма да има по един човек на един кв. метра, а по един човек на два кв. м.

Целта била да се намали отстоянието между посетителите в заведението, като по думите на министъра на практика така търговската площ се намалява наполовина. Или заведенията ще трябва да работят на половината на капацитета на местата. "Целта е да намалим броя на посетителите в нощните заведения."

Здравният министър добави към обясненията:

"Освният принцип, който сме търсили, е... нека да дадем пример: имаме една компания от хора които са си заедно, отиват си заедно , пият заедно, ядат заедно, прегръщат се, целуват се. Те остават на една маса. Нашата цел е да няма смесване на компаниите."

На въпрос т.е. логиката е хората, които са си заедно да се заразят едни други, а не тези от съседната компания?, министърът обяви, че ще има контрол.

А Ричард Алебигов от асоциацията на заведенията се оплака, че най-големият проблем били самите клиенти, "не искат да спазват правилата".

"Проблемите ни са имено с клиентите. Опитваме се да въведем всякакви рестрикции, но трудно обясняваме. "Ние сме дошли с нашите приятели и утре пак ще сме си заедно". Знаят, че се ходи по 4 човека, но идват по 6, по 8 и по никакъв начин не можем да ги убедим, че трябва да седнат на различни маси. Ако не искаме вечерен час, трябва всички да спазваме мерките."

Чуха се и размисли как в Западна Европа нощните заведения били затворени, а броят на заразените растял.

Ангелов обеща и че щял да се засили още повече контролът. 

"Контролът още повече ще бъде засилен, в момента органите на РЗИ и полицията обикалят почти всички нощни заведения в София, и дневните, също. Това ще продължи. Няма да има компромисш за никого. Охраната на тези клубове ще следи за спазването на дистанцията. Контролните органи посещават и в 1, и в 2 посред нощ.  Вчетвъртък ще започнат да ходят на проверки отново. Апелирам - качвайте сигнали, тагвайте РЗИ, пращайте записи. Нека да имаме активно гражданско общество", каза той.

Според него залогът бил животът на всички, но никой не искал да затваря държавата.

Не трябвало непрекъснато да се гледат изключения, каза още министърът на въпрос за масовото неспазване на сегашните мерки в нощните заведения.

Заповедта на здравния министър за заведенията можете да прочетете ТУК.

Днес проф. Ангелов издаде и друга заповед. С нея се въвежда задължителна 10-дневна карантина за "близки контактни лица" на пациенти с доказан коронавирус. С нея можете да се запознаете ТУК