НАТО призова днес Турция да използва значителното си влияние, за да бъде намалено напрежението в Нагорни Карабах.

Призивът бе отправен от генералния секретар Йенс Столтенберг. Той говори след първия ден от започналата днес виртуална среща на министрите на отбраната на страните от пакта.

Столтенберг изрази готовност да се срещне и разговаря с азербайджанския президент Илхам Алиев, ако Баку поиска това. Вчера шефът на алианса прие в централата в Брюксел арменския държавен глава Армен Саркисян.

„Силно сме разтревожени от конфликта в Нагорни Карабах и особено от нападенията срещу цивилни. Призоваваме Азербайджан и Армения да спрат нападенията и да спазват прекратяването на огъня. Необходимо е постигането на политическо решение“, настоя Столтенберг.

Той поставил на обсъждане спора между Гърция и Турция за добива на горива край Кипър. Според генералния секретар политиците трябва да търсят решението на споровете и да не оставят това в ръцете на военните.

„Гърция и Турция разговарят всеки ден в централата на НАТО. Има трудности и различия във вижданията“, каза още Столтенберг.

Както се очакваше, министрите се договориха за създаване на космически център с команден щаб в базата „Рамщайн“ в Германия. Според шефа на пакта центърът ще помогне за координиране на свързаните с Космоса дейности, ще бъде в подкрепа на мисиите и действията му, включително чрез комуникации и сателитни снимки, а също така ще защитава системата на съюзниците чрез споделяне на информация за потенциални заплахи.

Министрите на отбраната са обсъдили състоянието на критичната инфраструктура, в това число  летища и пристанища, доставки на горива, храна и медицинско оборудване и на телекомуникациите, включително 5G мрежите:

„Все още обаче има уязвими точки - например чуждестранният контрол върху критичната инфраструктура, на която нашите общества и военни разчитат. Страни като Китай инвестират агресивно в пристанища и летища, а телекомуникациите ни остават уязвими за външни атаки, както и за компрометиране отвътре. Така че трябва да продължим да укрепваме нашата устойчивост“, каза Столтенберг.

Особено важно е състоянието на подводните далекосъобщителни кабели, по които преминава интернет сигнал и се обменят данни, свързани с работата на финансовите пазари. Столтенберг изтъкна, че тези кабели са частна собственост, местоположението им е известно и това ги прави по-уязвими.