Доналд Тръмп и Джо Байдън проведоха последния си дебат (началото му беше в 4 часа българско време) преди президентския вот в САЩ. Този път по-културно и малко по-стегнато от предишния път.

Организаторите се бяха постарали да ограничат прекъсванията - двамата разполагаха с по 2 минути за встъпителни изказвания за всеки от шесте сегмента, а през това време микрофонът на неговорещия бе изключен.

Кандидатите бяха запознати предварително с отделните теми, по които ще дебатират - борбата с COVID-19, американските семейства, расите в Америка, климатичните изменения, националната сигурност, лидерството. (Въпросът за лидерството бе набутан в края и за него бе отделено много по-малко време, отколкото за COVID-19.)

Дали заради новите правила, или двамата кандидати бяха променили стратегията си - но на последния дебат, само 12 дни преди датата на изборите, те почти не се прекъсваха.

И двамата отбелязаха точки в своя полза - Тръмп не бе достатъчно убедителен за коронавируса и бе поставен натясно за данъчните си декларации.

Същевременно той непрестанно притискаше демократа по два въпроса: за връзките на сина му Хънтър с Русия и Китай, както и за позицията на Байдън за фракинга.

Трудно може да се определи победител - привържениците на Тръмп и Байдън вероятно смятат, че техният кандидат е спечелил, макар и с малко.

Подобен паритет едва ли може да допадне на републиканеца, който се нуждаеше от категорична победа, за обърне поне предварителните прогнозни резултати. Според изследване на Ипсос и Ройтерс от 16 и 30 октомври демократът Байдън води с 9 процента. Ако данните се потвърдят, Тръмп трябва да се надява на чудо, за да спечели втори мандат.

А ето как протече дебатът.

Дебатът

В точно 04:04 часа модераторът (Кристен Уелкър - Ен Би Си) обяви началото и представи двамата кандидати.

 

Първата тема бе пандемията.

COVID-19

Тръмп заяви, че се очаквало 2 милиона души да загинат.

"Има скок в Европа. Но 85 процента е намалена смъртността в САЩ", каза той.

Имаме ваксина, която ще бъде обявена до няколко седмици, продължи той. После се поправи, че това не е сигурно, но че "Джонсън и Джонсън", "Модерна" и "Файзър" са близо до целта.

"Мога да ви кажа от личен опит - аз бях в болница, бях болен. Но много бързо се подобрих. Сега ми казват, че съм имунизиран - може би за 4 месеца, може би за цял живот", сподели Тръмп.

Президентът каза, че получавал поздравления от лидерите на много страни за начина, по който Америка се справяла с пандемията.

Байдън опонира:

"220 хиляди американци загинаха. Всеки, който е отговорен за толкова много смъртни случаи, не бива да бъде президент на Америка. Има 1000 смъртни случаи на ден".

Демократът обвини Тръмп, че все още няма план за битката с коронавируса. Байдън обеща, че като президент ще инвестира в повече тестове и ще направи носенето на маски задължително.

"Това е същият човек, който ви каза, че това ще свърши до Великден, до лятото. Предстои мрачна зима и той няма план", атакува Байдън.

"Ние отваряме страната, в началото не знаехме нищо за заболяването. Когато спряхме пътуванията до Китай, месеци наред той ме наричаше ксенофоб, а сега е на моето мнение", отговори Тръмп.

Тръмп посочи, че ако свинският грип е бил смъртоносен колкото коронавируса, 700 000 американци са щели да загинат. По времето на епидемията от свински грип Байдън е вицепрезидент.

"Той е ксенофоб, но не защото спря пътуванията до Китай. Какво каза президентът през януари - държавният глава на Китай бил ясен, трябвало да му благодарим. Той не направи нищо. Сега посещава болници и казва - скоро всичко ще свърши", заяви Байдън.

"Ние не се заключваме в мазета като теб, Джо. И на мен ми се иска да се затворя в хубава стая в Белия дом за половин година", опонира Тръмп.

Байдън критикува президента, че не желае да поеме отговорност за COVID-19. Държавният глава заяви, че Китай носи вина за пандемията.

"Дори днес той твърди, че сме под контрол - още 200 000 души ще загинат", заяви Байдън.

"Когато затворих страната, той ми каза да не затварям. "Това е отвратително нещо, това е ксенофобско", говореше тогава той", отвърна Тръмп.

Демократът отрече и заяви, че е говорил за ксенофобията в друг контекст.

"Вместо да се крие по голф игрищата си трябваше да говори за мерки, с които да помогне на хората", заяви Байдън. 

"Само за затваряния говори. Не, няма да затваряме и ще отворим училищата. Имам малък син той също бе болен от COVID-19. Докато се обърна към лекаря за втори път, той вече беше добре. Младите хора се справят с вируса. Не можем да държим страната затворена. Депресията и алкхолизизмът са в рекордни размери. Лечението не бива да вреди повече от болестта", отбеляза Тръмп.

"Трябва да отворим, но да разполагаме с подходящи условия. Да имаме възможност за социално дистанциране, за плексиглас при бизнесите, за масово тестване", репликира Байдън.

Демократът след това иронизира президента: "Учители, няма да умрат много от вас".

Тръмп влезе в детайли за цената на плексигласа, който не бил евтин и не всеки бизнес можел да си позволи такива прегради. Отрече да е в лоши отношения с Фаучи (лекарят, който ръководи битката с коронавируса в САЩ и който през месеците на пандемия неведнъж трябваше да опровергава спорни твърдения на президента - бел. ред), "който мисля, че е демократ". Президентът посочи, че главният епидемиолог е споделил по-рано, че не е необходимо да се носят маски.

Байдън атакува Тръмп, че още през януари е знаел, че става въпрос за пандемия, но не е направил нищо по въпроса.

Двамата се скараха за това кой взима пари от Уолстрийт.

Модераторката бързо ги прекъсна и обяви втората тема - националната сигурност.

Национална сигурност 

Първата подтема - намесата на Русия и Иран на изборите в САЩ.

Байдън се закани, че "ще ги накара да си платят".

"Те нарушават американския суверенитет. Не мисля ,че президентът е казал и дума на Путин. Според мен ще е по-разговорлив срещу иранците. Какво се случва с приятеля му Руди Джулиани - той е пионка на Русия, дават му информация. Не разбирам защо този президент се страхува да се изправи срещу Путин, който плаща на наемници да убиват американски войници. Всяка страна, която се меси, ще си плати, защото нарушава суверенитета ни", заяви Байдън.

"Нека отговоря на първата част - Джо получи 3,5 милиона от Путин. Семейството ти получи 3,5 милиона от Русия, аз не съм получавал пари от Русия. Никой не е бил по-твърд срещу Русия - санкциите, аз накарах НАТО да дава повече пари за противопоставянето на Русия. Руснаците превзеха пристанището за подводници, това, което бе голяма част от Украйна, докато ти беше на власт. Вижте ужасяващите имейли за парите, които Байдън е получавал от Русия. Мисля, че трябва да отговаряш пред американския народ", каза Тръмп.

"Аз не съм взел пари от чуждестранен източник през живота си. Този президент е имал бизнес в Китай и ми говори, че съм взимал пари от чужбина. Показал съм колко данъци съм плащал, ти не си публикувал нищо. Какво криеш? Чужди страни ти плащат доста. Русия ти плаща, Китай ти плаща. Не ми говори за корупция", отговори Байдън.

След което Тръмп продължи с обвиненията - Байдън, а не той е получавал пари от Русия и Китай. Президентът обеща и скоро да покаже платените си данъци, но не посочи точна дата, на която ще стане това. 

Според Тръмп разследването на Робърт Мълър не е разкрило нищо. 

"Брат ти направи милиони от Ирак и всичко е благодарение на теб. Ти живееш много добре, имаш къщи навсякъде", нападна президентът опонента си.

"По темата "Украйна". По-късно научих за "Бурисма". Всеки човек, който говореше по време на делото му за импийчмънт заяви, че не съм направил нищо нередно, Този, който извърши престъпление в Украйна, бе този човек (Тръмп). Синът ми не е печели пари в Китай, той (Тръмп) е печелил", сподели Байдън.

"Синът му беше без работа през цялото време. След като той стана вицепрезидент, "Бурисма", която няма най-добрата репутация, даваше на сина му 183 000 долара на месец", отбеляза Тръмп.

"Няма доказателства за това, имаше разследвания", заяви Байдън.

Тръмп нарече Джо Байдън и брат му "прахосмукачки".

Демократът критикува републиканеца заради търговския дефицит с Китай. 

"Какво прави той (Тръмп) - поздравява диктатори от Северна Корея и Китай и влошава отношенията със съюзниците ни".

Тръмп посочи, че е санкционирал Китай, когато азиатската страна е извършвала дъмпинг на стомана и че стоманената индустрия в САЩ е възстановена.

"Той не иска да говори по важните въпроси. Не става въпрос за моето или неговото семейство. Семействата от средната класа страдат", сподели Байдън.

Това е типичното политическо говерене - за семействата. Аз не правя така", подчерта Тръмп.

Уилкърс обяви и втората подтема - националната сигурност.

Тръмп се похвали, че поддържа добри отношения с Пхенян, което било нещо положително.

Според Байдън Северна Корея е проблем и трябва да бъде контролирана.

"Той легитимира Северна Корея, говори за добрия си приятел, който е главорез", отсече демократът.

Байдън декларира, че би се срещнал с Ким, само ако севернокорейският вожд се съгласи преди това на пълна денуклеаризация.

"Ние не сме във война. Да имаш добри отношения с други страни не е лошо нещо", каза Тръмп.

"Имахме добри отношения и с Хитлер преди да нахлуе в Европа", отвърна Байдън.

Тръмп репликира, че администрацията на Обама е оставила "бъркотия" в Северна Корея.

Американските семейства

Първата подтема бе здравеопазването.

Тръмп се похвали, че е премахнал "най-лошата" част от "Обамакеър" (планът на президента Барак Обама за реформи в здравната система на САЩ - бел. ред.).

"Искам да предложа много по-добро здравеопазване. Имаме 180 милиона души, които имат добри застрахователни планове. Той (Байдън) иска да ги унищожи", заяви Тръмп.

Байдън сподели, че ще подобри "Обамакеър" - ще добави публична опция и тя ще стане "Байдънкеър". Ще предостави конкуренция на частните застрахователи.

Демократът подчерта, че няма да премахва договорите с частни застрахователи и че го е декларирал още по време на първичните избори.

"Той няма план - сигурно ще получим план за здравеопазването, когато получим план за инфраструктурата", каза още Байдън.

Бившият вицепрезидент настоя, че здравето е право, а не привилегия и че неговият план ще спаси животи.

Тръмп отговори, че демократът е във Вашингтон от 47 години и нищо не е направил по въпроса. 

"Вицепрезидентката му е по-либерална и от Бърни Сандърс и иска да въведе социалистическо здравеопазване. Казва, че "Ние няма да имаме фракинг", после отива в Пенсилвания и казва обратното", заяви Тръмп.

Тръмп обяви, че Бърни се е опитал да наложи социалистическо здравеопазване в щата си Върмонт и че се е провалил.

"Той си мисли, че се бори срещу някой друг. Аз победих тези кандидати", заяви Байдън.

Финансовият пазар ще се срине, ако изберат демократът, уверен е Тръмп.

Байдън отговори, че това е единственият начин, по който републиканецът мисли е "в числа". 

Уилкърс смени подтемата - минималните ставки.

Байдън смята, че е важно да се спасят малките бизнеси покрай пандемията, но че трябва да се увеличат минималните ставки.

Тръмп посочи, че би обмислил да увеличат ставките до 15 долара на час (каквато е идеята на Тръмп), но че много бизнеси ще пострадат.

Следващата подтема бе за нелегалните имигранти.

Байдън трябваше да отговаря на въпрос за неспазените обещания и рекордните депортации по време на администрацията на Обама. Той заяви, че са допуснати грешки, но че ще бъдат поправени. Демократът обяви, че ще разшири възможностите за получаване на американско гражданство. Ще изпрати плана си за имиграцията в Конгреса на САЩ , зарече се непълнолетните нелегални имигранти да могат да останат в страната. Обвини Тръмп в престъпна политика към децата имигранти, които са били разделени от родителите си на границата. Тези деца са сами, няма къде да отидат, това е престъпно, подчерта Байдън.

Тръмп реагира, че за 8 години Байдън нищо не е свършил, а самият той за четирите си години в Белия дом е премахвал грешките на Обама.

"Те създадоха клетките, в които поставяме сега деца. Той не разбира нищо от имиграцията."

Тръмп твърди, че децата мигранти са вкарвани в САЩ от лоши хора и картели. Чужденците трябвало да идват в САЩ легално.

Расите в Америка

Байдън призна, че никога не е трябвало да учи дъщеря си да оставя ръцете си на волана, когато я спре полиция, но че това е урок, който на всеки афроамериканец, без значение колко е богат и успял, му се налага да предава на децата си.

"Има институционален расизъм в Америка", отсече той.

Байдън обвини Тръмп, че е първият президент, който връща САЩ назад по отношение на расовите проблеми.

Републиканецът контраатакува, че Байдън е нарекъл чернокожите семействва през 1994 г. "суперхищници" преди да бъде гласуван предложен от него расистки закон. Президентът повтори една от най-любимите си фрази.

"Никой не е правил повече за афроамериканските семейства от мен освен Линкълн".

Байдън посочи, че през 2001 г. Тръмп е казал, че не достатъчно хора са в затворите. Демократът даде за пример известен случай с петима чернокожи тийнейджъри от Ню Йорк, които прекараха години зад решетките за изнасилването на жена, а по-късно бяха оневинени. Републиканецът, тогава бизнесмен, бе сред най-гласовитите поддръжници на това да се приложи смъртна присъда срещу тях.

След като Байдън предложи различни начини за подобряване на расовите отношения в страната, Тръмп го репликира.

"Знаеш ли, Джо. Аз се включих в надпреварата заради теб".

Президентът пак повтори обвинението си, че Байдън не е направил нищо през осемте години във властта. Това стана, след като демократът се обърна към камерата и се опита да изрази солидарност със страдащите американски семейства.

Двамата отново се върнаха на темата за Русия - Тръмп обвини Байдън за връзките на Хънтър (Байдън) с Москва, а демократът обяви, че това е план на Русия да саботира кампанията му.

Модераторката върна темата на движението "Животът на чернокожите има значение". Тръмп заяви, че първото му впечатление било отрицателно заради антиполицейската им реторика.

"Аз съм най-малко расист в тази зала", сподели Тръмп.

"Ейбрахам Линкълн, който стои тук до мен, е най-расисткият президент в историята", каза Байдън.

Модераторката попита Байдън за закони, които е подкрепял в миналото.

"Само говорят, никакви действия. Ти беше вицепрезидент на Обама за 8 години и нищо не направи", за пореден път повтори Тръмп.

"30 000 затворници бяха освободени - ние започнахме процеса. Загубихме изборите, затова отново се включих", отговори Байдън.

"Ти постави десетки хиляди чернокожи в затвора - защо? Защото само говориш без да действаш", отбеляза Тръмп.

Следващата тема бе за климатичните изменения.

Климатични изменения

"Вижте Китай, Русия, Индия - отвратително е. Когато ни поставиха в Парижкото споразумение, щяхме да загубим много работни места. То бе твърде несправедливо. Китай няма да се включи до 2030 г. Свършихме прекрасна работа и не унищожихме индустриите си", каза Тръмп.

"Климатичните изменения са екзистенциална заплаха. След 8-10 години ще преминем точката, след която няма да има връщане назад. Имаме отлична възможност - много екологични организации подкрепят плана ми", обяви Байдън.

Ще създадем много работни места, допълни демократът и изброи някои от планираните мерки.

"Уолстрийт посочи, че планът ми ще създаде 18,6 милиона работни места", отчете той.

"Планът му е икономическа катастрофаТова е най-лудият план на света. Искат да инвестират 100 трилиона долара. Искат да съборят сгради и да построят нови с дребни прозорци", каза  Тръмп.

"Не знам откъде идват тези числа. 100 трилиона долара? Не се шегувай. Най-бързо растящата индустрия е слънчевата енергия и там плащат добри пари. Може да растем и да бъдем по-чисти", подчерта Байдън.

"Ние сме енергийно независими. Вятърната енергия е много скъпа, убива всички птици.  Слънчевата енергия не е достатъчно ефективна", сподели Тръмп 

Двамата се скараха за фракинга - Тръмп отново каза, че Байдън иска да забрани фракинга. Демократът отрече и посочи, че е против фракинга върху федерални земи.

Тук и Байдън беше по-колеблив. Той се стреми да спечели гласоподавателите от щати като Пенсилвания, но обяви, че целта е Америка постепенно да се откаже от петролната индустрия и да се насочи към зелената енергия.

След като той се аргументира, Тръмп с усмивка коментира, че това е "новината" на дебата и попита американците от щатите, където фракингът е подкрепян, дали са доволни от позициите на демократа.

Лидерството

Тръмп сподели, че преди "чумата да дойде" е постигнал "най-добрите числа". Президентът посочи, че ако Байдън победи, ще настъпи рецесия.

Демократът обеща, че ще представя всички американци без значение дали са гласували за него.

"Ще избера надеждата пред страха".