В рамките на няколко дни втори депутат е дал положителна проба за COVID-19. В неделя бе съобщено за инфектиран народен представител от "Воля" - Симеон Найденов. Въпреки това бе съобщено, че Народното събрание продължава да работи и заседава включително в момента.

Късно снощи обаче зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев сам обяви, че е инфектиран. Направи това чрез профила си във фейсбук:

"Дълг е да съобщя публично, че днес получих положителен резултат след бърз тест за COVID-19. Последващият PCR тест също е положителен. Информирах веднага ръководството на БСП, колегите от Народното събрание от всички парламентарни групи, с които съм работил в последните дни, състава на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, която ръководя, както и всички, с които съм се срещал служебно. Извинявам се за тревогата, която създадох на мнозина! Бъдете отговорни, грижете се за себе си, за семействата си и за хората, с които работите!"

Засега няма информация столичната РЗИ да е поставила под карантина народни представители заради близкия контакт с колегите си, дали положителна проба. Няма наложена промяна в работата на НС, групите ходят на работа. Клуб Z опитва да се свърже с директора на здравната инспекция д-р Пенчо Ненчев - засега без успех. Никой не отговаря и на оставения като контакт мобилен телефон на пресцентъра.

Депутатката от "Воля" Кръстина Таскова обаче коментира, че предписания от РЗИ групата няма. Действията са предприели сами. Част от групата се е самокарантинирала - шестима народни представители, които са били в близък контакт с Найденов. Други шест са на работа, като преди това са си направили PCR тестове.

"Това е двоен стандарт. Ако е толкова либерално за Народното събрание, какво остава за останалите учреждения", коментира Таскова.

От левицата заявиха, че някои народни избраници, били в по-близък контакт със Стойнев, също са се самоизолирали доброволно. Ако РЗИ има предписания, то те трябва да отидат до ръководството на Народното събрание. Такива към групата на левицата не са спускани, допълниха от пресцентъра на БСП, с уточнението, че случаят със Стойнев стана известен късно снощи.

На запитване на Клуб Z от администрацията на НС отговориха, че няма да има промяна в начина на работа.

За пореден път днес обаче носенето на маски в пленарната зала породи напрежение. Както е известно, заповедта на здравния министър за носене на маски на закрито изключва заседателната зала на парламента, тъй като чисто формално тя не се води обществено място. Въпреки това преди няколко месеца столичната РЗИ наложи глоби за неносене на маски - най-вече от депутатите от левицата. Днес минискандалът пак се заформи около това.

Темата поде Петър Петров от "Обединени патриоти", който поиска да се промени правилникът за дейността на Народното събрание (който има статут на закон), така че от залата да бъдат отстранявани депутатите, които не носят маски. В отговор председателката Цвета Караянчева заяви, че не била нужна промяна в правилника - било въпрос на самосъзнанието на народните представители.

Депутатите от левицата, които бойкотират работата на НС, напуснаха залата. Остана само Росен Малинов. А Караянчева го заплаши:

"Г-н Малинов, ще ви помоля да си сложите маската, която квесторът току-що ви донесе, или да напуснете залата."

Малинов предпочете второто.