Пеле навършва 80 години днес. Наричат го Краля на футбола. Каквото и да стане в бъдеще, който и да се появи, както и да бъдат завършени кариерите на съвременни величия като Лео Меси и Кристиано Роналдо, това прозвище ще си остане завинаги за Пеле.

Той царуваше в любимата игра в други времена - по-романтични и не толкова комерсиални. Времена, в които личности като Пеле не бяха на два клика с мишката или телефона, а в черно-бели снимки и екрани и в устите на хората.

Днес Пеле няма да прави пищно тържество - не само заради коронакризата. Той се движи трудно - в инвалидна количка, и рядко напуска дома си. Там ще посрещне юбилея, по думите на дългогодишния му говорител Пепито Форнос. Легендата живее сега къща в град Гуаружа (край Сао Пауло), близо до брега на океана. Там е решил да се изолира в пандемията.

"Той ще остане със семейството си, няма да има никакво парти. Семейството винаги е било на първо място - през целия му живот", заяви Форнос пред "Асошиейтед прес" и добави, че Пеле все още страда за смъртта на брат си Жаир, издъхнал през март от рак.

Поради което няма да прави и изявление.

На 80 години Пеле продължава да поддържа висок дух. През февруари той опроверга сина си Единьо, който заяви пред медия в родината си, че баща му не излиза вече, тъй като е депресиран заради трудното придвижване. Не искал хората да го виждат така.

Със световната купа през 1970 г. в Мексико.

Величието заяви, че това за депресията не е истина. Продължава да е много ангажиран и е приел ограниченията на своето придвижване заради смяна на тазобедрена става. Има добри и лоши дни, но не се предава. Не се страхува.

В Париж през 1971 г.

Пеле е трикратен световен шампион - през 1958-а, 1962-а и 1970 г. За 92 мача с националния отбор на Бразилия има 77 гола, което продължава да е рекорд. Неймар го доближава - 64, но само като статистика, не и като принос, а какво остава за всичко останало.

Двама от най-великите - Мохамед Али и Пеле.

В кариерата си Едсон Арантис до Насименто е шест пъти шампион на Бразилия и десет на щата Сао Пауло със "Сантос". Два пъти е вдигал Копа Либертадорес и Междуконтиненталната купа. Завърши кариерата си в "Ню Йорк Космос" през 1977 г. и е една от причините в Америка по това време все повече хора да се вълнуват от "сокър".

Счита се, че е вкарал над 1000 гола, макар че официално му се признават 767, според статистически агенции и организации.

Двама "крале" в Ню Йорк - Анди Уорхол и Пеле.

Пеле беше спортен министър на Бразилия в периода 1995-1998 г. През 2000 г. получи награда от ФИФА за Футболист №1 на миналия век. Беше споделена с Диего Марадона. Бразилецът спечели вота на жури, а аржентинецът - на фенове онлайн.

Величието на аудиенция при Папа Йоан Павел II във Ватикана през 1987 г.

От 1992 г. Пеле е посланик за добри каузи на ООН. Пробва се и в бизнеса, но без успех и се отказа от опитите през 2004 г.

Пеле не посети церемония за откриване на своя статуя край стадион "Маракана" преди три дни.