Все по-често директори на болници в страната отправят апел, че не им достига медицински персонал и призовават да се включат доброволци в лечението на нарастващия брой пациенти с COVID-19. В четвъртък здравният министър Костадин Ангелов призна за този все по-тревожен недостиг, като обяви, че ще се водят разговори с лекарите от доболничната помощ и ще се мисли за включване на студентите шести курс в медицинските университети като част от лекарския им стаж. 

Болницата в Шумен е пред колапс, места няма

Местата за лечение на коронавирус в областната болница в Шумен са свършили. Лимитът от 85 легла е надминат и в лечебното заведение пациентите с инфекцията са 100. До четвъртък случаите са били насочвани към Варна, но вече няма такава възможност и това кара лечебното заведение да търси спешно решение. Липсват и достатъчно медицински специалисти, които да се грижат за болните.

„Места в болницата отдавна няма. Постоянно се опитваме някъде да сместим легло, за да не върнем пациент. До онзи ден имахме възможност за насочване на инфектирани към Варна, но вчера вечерта и там местата се запълниха”, каза пред Нова тв директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Като решение на проблема се очертава разкриването на нови легла в болницата във Велики Преслав. Лечебното заведение ще трябва да приеме 20 души.

Костов заяви, че днес ще бъдат изследвани нови 20 души, за които има съмнения, че са с коронавирус. Очаква се част от тях да са с положителни проби.

„Положението наистина е критично. Снощи с големи усилия успяхме да приемем последния пациент. От тази сутрин места няма”, допълни д-р Костов. 

Търсят се доброволци в Силистра

Търсят се доброволци за болницата в Силистра. Ръководството на лечебното заведение пусна обява с молба за помощ и чака желаещи да започнат работа в Инфекциозното и в COVID отделенията.

До тази ситуация се стига след рязък ръст на заболеваемостта в областта.

В Бургас от понеделник два буферни центъра за COVID пациенти

В Бургас от понеделник ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центъра, които ще диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за COVID-19, съобщиха от общината в областния град.

Двата центъра ще имат на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в ДКЦ "Свети Георги Победоносец" /бившата Военна болница/ и ДКЦ "Ел Масри" в к-с "Лазур". До средата на следващата седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им.

Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за COVID-19, като се определя кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация.

На място ще се правят и PCR тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с COVID-19 - УМБАЛ-Бургас, УМБАЛ "Дева Мария", МБАЛ "Бургасмед" и СБАЛПФЗ. Така ще могат да насочват чрез Центъра за спешна медицинска помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас.

Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали напливът към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стресът на гражданите.

От следващата седмица леглата на УМБАЛ-Бургас ще бъдат увеличени с още 20 със заповед на директора на РЗИ.

Прекратяват се спортните и културните събития на закрито във Враца

Общинският оперативен щаб във Враца въведе нови ограничения в опит да спре разпространението на коронавируса, съобщи Нова тв. До момента в областта има 390 заразени, като новите случаи за денонощието са 23.

Прекратяват се всички спортни и културни мероприятия на закрито, както и тържествата в яслите и детските градини. Затворени от днес за посещение са пенсионерските клубове. От щаба препоръчват на ръководителите на творчески състави и спортни клубове да ограничат провеждането на събития на закрито, а репетициите и тренировките да се организират при строго спазване на противоепидемичните мерки. Същото указание е дадено и на директорите на учебни заведения, които трябва да въведат аналогични ограничения.

От областния щаб апелират собствениците на нощни клубове, питейни заведения и дискотеки да се придържат стриктно към разпоредбите за заетост на местата в тях. За спазването на противоепидемичните мерки следят РЗИ, БАБХ, Общинският инспекторат и полицията по време на всекидневни проверки.

До момента допълнителни ограничения бяха въведени в градовете Пловдив, Благоевград, Гоце Делчев и други.

Ограничения и в общините Ловеч и Троян

Допълнителни противоепидемични мерки за общините Ловеч и Троян въвеждат от РЗИ-Ловеч от 24 октомври 2020 г., съобщиха от общината в областния град. Мерките са резултат от трайно очертана тенденция за повишена заболеваемост от COVID-19 , достигнати 14-дневни стойности от над 95,5 на 100 хил. за областта и преобладаващо разпространение на инфекцията в двете общини.

Ограниченията засега са за периода от 24 октомври до 8 ноември включително. 

В заповедта са разписани ограниченията при събиране на много хора, къде и кога маските са задължителни, въвежда се засилена дезинфекция, физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места от 1,5 м между сергиите.

Когато се провеждат събирания на закрито, могат да присъстват до 30 души (за празненства) и до 50 лица (за семинари, конференции и т. н.). Спортните мероприятия и състезания стават с публика до 30% от капацитета на площта при дистанция от 1,5 м между зрителите на открито и без публика на закрито.

Затвориха за 24 часа Съдебната палата в Благоевград

Благоевград и днес се нарежда сред градовете с повече заразени. 90 са последно установените случаи на коронавирус там. Заради заразен служител сградата на Съдебната палата затвори врати днес за дезинфекция.

Отменени са всички заседания на районния и окръжния съд в Благоевград за днес, които са били насрочени след 11:30 ч. Очаква се в понеделник двете съдилища да работят с нормално работно време.

От районната прокуратура в Благоевград казаха, че са съставили 9 акта за неспазване на противоепидемичните мерки само за ден. Актовете са основно при проверки в заведенията, като основните нарушения са били неносене или неправилно носене на предпазните маски в закрити в закритите помещения, както и недостатъчно разстояние между масите в помещенията.

Пълна дезинфекция в два квартала на Казанлък

Днес се извършва пълна дезинфекция в два квартала в Казанлък. Това се налага, тъй като през последните два дни има постепенно нарастване на броя на новооткритите случаи на COVID-19, съобщава БНТ.

В кварталите „Кула" и „Стефан Караджа" ще бъдат дезинфекцирани улиците и междублоковите пространства.

Измиването се извършва със специален препарат за дезинфекция на трезонова основа.

Продължава всекидневната дезинфекция и на съдовете за смет. Сметосъбирателните машини също се дезинфекцират всекидневно сутрин и вечер.