На изпроводяк Борисов иска да ни натовари с рекорден дефицит и огромен нов външен дълг. Явно така си представя условията, при които някой ще си спомни за него с добро. На практика подходът му е “след мен и потоп”. Проекто- бюджетът на ГЕРБ за 2021 г. е срам за партия с претенция да е "дясна". 

Предложеният от ГЕРБ бюджет е символ на фискална безотговорност. Залагат се огромни харчове без сериозна оценка на въздействието и гъвкавост за пренасочване при липса на ефективност. Пълно отсъствие на обосновка и разчети за очакваните ефекти. Управляващите планират да хвърлят огромни пари, без ясен ефект за гражданите и бизнеса. 

Подобен подход е катастрофален в години на икономическа криза. Всички резерви са изчерпани, а в новия бюджет такива не са предвидени. Няма и от къде да се появят: идва моментът за плащане на ненаправените реформи, които сега ще трябва да бъдат въвеждани шоково като антикризисна мярка. 

Правителството е планирало бюджет като за последно. Всички популистки мерки се представят като „временни”, но реално ще останат като тежест за всяко следващо правителство.

Предвидените приходи са нереално завишени. Този бюджет нарушава принципите на обективност и безпристрастност при бюджетното планиране. Продължава порочната практика (2 млрд. лв. са предвидени за това) да се наливат пари от бюджета безотчетно в капитала на държавни дружества, за да се избягват изискванията за обществени поръчки, с което се улесняват кражбите и захранването на Сарая на Доган и Пеевски с корупционен ресурс.

С този проектобюджет се бетонира задкулисния и корумпиран начин на управление и крайно неефективното изразходване на публичния ресурс. 
Както и с липсващия план за възстановяване, вместо визия за модернизация и развитие, имаме програмирано плячкосване по време на криза. Борисов явно знае, че се прощава с властта и залага бюджетна бомба с часовников механизъм в основите на държавата. 

Така, до изборите и смяната на правителството той ще може да харчи като луд и да си пазарува подкрепа, а новото управление ще наследи изтърбушена хазна. При това, харчовете са програмирани така, че да има много порции за Сарая и другите корупционни кръгове, които Борисов обслужва с надеждата това да му осигури свободата и спокойствието след слизането от власт.

Позор!

*Коментарът е взет от фейсбук страницата на съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов