Министрите на околната среда на страните от ЕС се споразумяха днес да придадат законово обвързваща сила на целта за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г., предаде Ройтерс.

Споразумението по тези елементи от законодателството бе постигнато на среща в Люксембург. Нито една от 27-те стани членки не е отхвърлила законопроекта. Единствено България се въздържа.

Решението за целевото намаляване на емисиите до 2030 г. бе оставено за обсъждане от лидерите през декември.

Законът за климатичните промени ще послужи като основа на европейския план за съкращаване на емисиите на парникови газове, който ще прекрои всички сектори - от транспорта до тежката промишленост. Той ще изисква стотици милиарди евро годишни инвестиции.

Текстът ще уреди законово целта на ЕС да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г. и ще определи правилата за преглед на напредъка към постигане на целите за климата.

Решението по политически най-чувствителната част от законопроекта - нова цел за намаляване на емисиите до 2030 г. - бе оставено на лидерите от ЕС. Те трябва да го гласуват единодушно на срещата си през декември.

„Законът ще даде на Брюксел правната възможност да действа, когато тези, които дават обещания, не изпълнят обещанията си“, изтъкна Франс Тимерманс – изпълнителен зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за Зеления пакт и борбата с климатичните промени.

Екоминистрите се споразумяха да превърнат целта за нулеви емисии до 2050 г. в цел за целия Европейски съюз, а не изискване за отделни държави, отбелязва Ройтерс. Потенциално това ще позволи на някои държави да имат по-големи емисии, ако други направят по-големи съкращения.

Европарламентът, който заедно със страните от ЕС трябва да съгласува окончателния закон, иска да направи целта обвързваща за всяка държава. Министрите се договориха ЕС да определи цел за намаляване на емисиите до 2040 г. Комисията може да обмисли нови законодателни мерки в тази област, ако сегашните се провалят.