"Статистика на заболеваемостта се води, но това е чувствителна информация".

Това отовориха от пресцентъра на военното министерство на въпрос на Клуб Z колко точно са офицерите от ВВС, които са заразени с коронавирус след празника на военните летци миналата седмица.

Днес се разбра, че и командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев е с коронавирусна инфекция.



Ген. Русев, който наскоро пое ръководството на авиобазата, е приет във ВМА, потвърдиха източници на Клуб Z. Състоянието му е стабилно. 

На лечение във ВМА е и генерал-майор Димитър Петров - командирът на Военновъздушните сили. Ген. Петров се е оказал с положителен тест за коронавируса в неделя. За състоянието му стана ясно по време на посещение на президента Румен Радев в Естония, което беше прекратено предсрочно, а при завръщането си в България той беше временно карантиниран до излизането на отрицателен резултат от теста му.

Смята се, че заразата тръгва от празника на ВВС, който беше отбелязан миналия петък, на 16 октомври. Тогава имаше церемония в София, на която бяха президентът Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов, както и висшите представители на ВВС.

По-късно е имало и коктейл в резиденция "Лозенец" за празника на Военновъздушните сили. 

От Министерството на отбраната в четвъртък пуснаха съобщение, че още в неделя са били уведомени всички присъстващи на честването, в това число и държавния глава, но в петък официална информация за положителния тест на командира на авиобазата в Граф Игнатиево липсва, както и колко от пилотите там са засегнати от инфекцията.