Словашките власти ограничиха за следващите три седмици придвижването на гражданите заради ускоряващите се темпове на разпространение на коронавируса. Това съобщи Словашкото радио, цитирано от ТАСС.
За периода на действие на ограниченията словаците ще могат да излизат от дома си само за да ходят на работа и на лекар, за покупки на хранителни продукти, разхождане на домашни любимци и в други неотложни случаи. На полицията е разпоредено да контролира спазването на мерките. Нарушителите ще бъдат глобявани.
Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември. Това е свързано със започналото в Словакия тестване на населението за коронавирус. По-рано премиерът Игор Матович заяви, че е необходимо "максимално да бъдат ограничени социалните контакти, за да не се заразяват гражданите преди тази изключително важна процедура".


Най-строга забрана за придвижване е въведена до 1 ноември в районите, където епидемичната обстановка предизвиква най-голямо безпокойство у медиците. Става дума за района на градовете Бардейов (Североизточна Словакия), Долни Кубин, Твърдошин и Наместово (Северна Словакия). Там дома си могат да напускат само тези, които имат справка за отрицателен тест за коронавирус, получен не по-късно от 23 октомври. На тях им е разрешено да пътуват до работа и да се разхождат за кратко. Останалите граждани ще могат да излизат на улицата само в изключителни случаи - за да отидат до най-близкия хранителен магазин, за получаване на неотложна медицинска помощ или за да разходят домашните си любимци на не повече от 100 м от постоянния си адрес.