Испански региони настояват централното правителство в Мадрид да вземе мерки, които да им дадат законно основание да въвеждат полицейски час на фона на нарастващото разпространение на новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Към днешна дата десет от 17-те автономни области, сред които Валенсия, Астурия, Кастилия Ла Манча и Страната на баските, са отправили такъв призив към правителството. Регионите очакват правителството да се събере утре на извънредно заседание и да вземе съответното решение.

Мнозинството региони искат да наложат една или друга форма на комендантски час, за да се намали разпространението на коронавируса. Влиятелният Мадридски регион обаче досега се противопоставя на вземането на такива мерки.

Снощи правителството на Каталуня обяви, че ще наложи полицейски час, веднага щом Мадрид обяви национални мерки.

От началото на пандемията Испания е с най-много случаи с коронавирус в Западна Европа. В петък броят им достигна 1 046 132. Починалите след усложнения заради Ковид-19 вече са близо 38 000.

 
Папа Франциск прие днес във Ватикана премиера на Испания Педро Санчес, но никой от двамата не носеше маска по време на публичната част от срещата им, предаде Асошиейтед прес.
 
Санчес беше с маска при пристигането си в двора на Ватикана. Никой от присъстващите обаче не носеше маска малко преди и след срещата при закрити врата в Апостолическия дворец, включително по време на изявлението на папата на испански език пред Санчес и неговия антураж.
 
Санчес излиза от аудиенцията без маска. Снимка АП / БТА

Понастоящем в Испания има рязко повишаване на броя на случаите на коронавирус. Светият престол съобщи, че 13 членове на Швейцарската гвардия са дали положителна проба. Заразен е и един човек, отседнал в дома на папата.

 
Швейцарската гвардия на папата в условията на коронавирус. Снимка АП / БТА

В речта си пред испанските гости Франциск каза, че политиката е "акт на милосърдие, благородство и често води човека да жертва своя живот". По думите му мисията на политика е да помага за напредъка на народа. Той добави, че "много съжалява", когато съдбата на една държава се определя от идеологии.

 
От началото на пандемията папата приема световни лидери и позира с тях за снимка, както направи днес с испанския премиер, често рамо до рамо и без маска, отбелязва АП.