"Черно море" записа историческа победа над "Левски" на "Герена" - 2:1 с обрат, дошъл с намален състав заради червен картон в края на първото полувреме.

Успехът е първи за варненци срещу "сините" в София от 62 години насам за първенство. А развоят на двубоя ни връща преди повече от пет години - през лятото на 2015 г. "моряците" надвиха "Левски" на финал за Купата на България с обрат в края, отново в намален състав. 2:1 в Бургас.

След двубоя феновете на стадион "Георги Аспарухов" скандираха "оставка". И пред "Диема Спорт" треньорът Георги Тодоров обяви, че ще я подаде. Той отдаде поражението на грешки и неопитност, но добави, че "Левски" явно е твърде висока топка за някои футболисти".

Георги Тодоров

Мартин Райнов откри за домакините в 20-ата минута. В края на първата част Илиан Илиев-младши - синът на треньора на "Черно море", получи два жълти и червен картон.

След почивката обаче "Черно море" вкара два гола чрез Матиас Курьор (стар познайник на "Левски", включително от онзи финал) и юношата на "сините" Васил Панайотов. 

Това стана в 55-ата и 69-ата минута - при контри.

"Левски" записа втора порадна загуба в Първа лига и вече е в много тежка серия, в която предстоят мачове с "Лудогрец", "Локомотив" (Пловдив), ЦСКА-София и "Берое".

А днешният двубой започна добре за тима на Георги Тодоров. Голът дойде след по-стабилна игра на "сините". Към края на полувремето на терена се стигна до нервни изблици, жертва на които стана младежкият национал Илиев. Той два пъти фаулира опоненти и Георги Кабаков му показа червен картон след двата жълти. При втория избуха и бащата Илиан Илиев.

Тук нещата за "Левски" се наредиха, но само на книга. След почивката гостите излязоха пределно мобилизирани и наказаха небрежната игра на столичния отбор. 

При 1:1 "сините" можеха да си върнат лидерството в резултата, но Найджъл Робърта на два пъти не успя да преодолее от упор Иван Дюлгеров. При третия опит в същата ситуация Ивайло Найденов не уцели вратата. И малко след това направи груба грешка, от която Панайотов простреля Николай Михайлов - 2:1.

До края "Черно море" показа страхотно самочувствие, а сякаш "Левски" беше тимът с човек по-малко.

По-рано днес "Локомотив" (Пловдив) би "Царско село" в София с 3:0 и запази първото място.