Темата с откраднатото тефтерче на Филип Златанов предизвика серия от пресконференции в парламента. Първи ГЕРБ обявиха своята позиция пред журналисти, прочетена от депутатката Цвета Караянева.

“Парламентарната група на ПП ГЕРБ остро възразява срещу поредните опити за манипулация ва общественото мнение във връзка с прословутото тефтерче на Филип Златанов. За нас кражбата на тефтерчето, и всички спекулации по тази тема, са поредното издание на слабо режисирания сценарий “Костинброд”. Както всички български граждани разбраха, случаят “Костинброд” е една огромна манипулация, съшита с бели конци. Така и тефтерчето на Златанов е една много лоша и пошла инсценировка, “Костинброд” 2.”

Според ГЕРБ, от тефтерчето са вадени избирателно страници и пасажи, а разследването не е стигнало до никъде. “Заинтересовани” са коментирали съдържанието, без да са имали достъп до цялото. 

“От ГЕРБ настояваме компетентните органи да предприемат всички мерки, както за кражбата на тефтерчето, така и за откриването на поръчителите на този пореден сценарий. За нас е необяснимо поведението и отношението на вещите лица към делото по отношение на веществените доказателства. Не можем да си обясним защо въпросното вещо лице е сезирал органите на реда чак 24 часа след кражбата. Защо съдебните органи разбраха за кражбата от медиите, а не по надлежния ред от компетентните институции,” питат от ГЕРБ.

Според декларацията, именно ГЕРБ са най-заинтересовани цялата истина да излезе на бял свят, и настояват съдържанието да бъде обявено публично, ако тефтерчето се намери. Накрая подсказаха на журналисти да зададат същите въпроси към компетентните органи - нещо, което Клуб Z вече направи