Правителството подкупва избирателите - дано не се хванат, защото ще им излезе през носа. Това каза пред бТВ Ивайло Калфин, бивш министър, бивш евродепутат и член на АБВ. Така той коментира раздаваните социални плащания и добавки към пенсиите.

"Това са очевидно пари, които се дават за подкуп на избирателите. Надявам се да не се хванат, защото те изпразват хазната и после това ще излезе през носа, грубо казано, на тези хора, които са с ниски доходи", обясни Калфин.

И допълни, че това е пример за зле похарчени пари.

"Работата на държавата е да дава социални услуги, да предоставя публични услуги, които да могат да се ползват от всички, а не да подхвърля някой лев за 3 месеца, 5 месеца, 1 година", заяви Калфин.

Според него проблемът не е в това, че се харчат пари, а за какво се харчат. 

"Подводните камъни са свързани с това, че ще има едно безогледно харчене следващите месеци до изборите, без абсолютно никаква мисъл. Нещо, което никой досега не си го беше позволявал в България, е да казва: "Ето ние сме осигурили социални плащания и добавки към пенсиите до изборите, после се оправяйте".

Това никой не си го е позволявал да го прави, това са дългосрочни политики и този, който в момента управлява, не може да носи държавата за заложник на гърба си или заедно със себе си", заяви Калфин. 

И допълни:

"В следващата година виждам едно безцелно, без особена ефективност и без особена яснота, огромно харчене на пари. Към септември месец бюджетът ни е на излишък. През цялата криза се харчеше по-малко, отколкото се получаваше от приходи, въпреки намалелите приходи, а сега се предвижда 5 милиарда дефицит.

Това означава, че за следващите два месеца ще се излеят огромни финансови ресурси, които никой не знае къде, за какво и какъв ще е резултатът от тези пари, а това са нашите пари. Бюджетът на ГЕРБ предвижда дългът да се увеличи някъде около 50 % тази и следващата година, така че ние трябва да ги плащаме."