Премиерът Бойко Борисов съобщи в неделя следобед, че е с положителен резултат от теста си за коронавирусна инфекция. Това той направи чрез статус във фейсбук. Борисов уточни, че чувства общо неразположение, но засега остава на домашно лечение.

"Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19.

Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!", написа той в социалната мрежа в неделя следобед.

 

От правителствената пресслужба уточниха впоследствие, че "към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет". Оттам посочиха, че Борисов има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на Борисов.

С кого е контактувал Борисов

Премиерът е информирал лично американското посолство, което е предупредило представителите на американската делегация, които бяха на посещение в България и имаха среща с него. Като контактни лица Борисов е посочил още министърката на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева -началник на Политически кабинет на министър-председателя, и Севдалина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ,съобщиха от РЗИ-София. Здравните инспектори са в контакт с всички екипи от министерския съвет, обслужвали срещите на премиера в петъчния ден. Борисов е декларирал, че след петък не се е срещал с никого и се е самоизолирал.

Костадин Ангелов съобщи във фейсбук, че вече се е самоизолирал. Последната среща на двамата е била в петък. При първа възможност ще си направя PCR тест, посочва още здравният министър.

И зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев обяви в социалната мрежа, че влиза доброволно в карантина. "В петък бях в контакт с премиера Бойко Борисов. Затова веднага, след като днес научих, че той е с положителен тест за COVID-19, се самоизолирах и очаквам разпорежданията на здравните власти", написа той.

"След като бях информирана за положителен тест за COVID на министър-председателя Бойко Борисов, се самоизолирах", информира и министърката на енергетиката Теменужка Петкова.

Ден по-рано

В петък следобед заместник регионалният министър Николай Нанков съобщи, че е с коронавирус, а премиерът Борисов, финансовият министър Кирил Ананиев, министърките на земеделието Десислава Танева и на строителството Петя Аврамова, както и Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ бяха поставени под карантина.

Борисов съобщи, че се е самоизолирал и че последно е контактувал с Нанков преди пет дни, т. е. в неделя, 18 октомври.

"Имам отрицателен PCR тест от тази сутрин. Тестът е направен преди срещата ми с делегацията от САЩ. Преди международни срещи и пътувания, според изискванията на съответните делегации за безопасност, се тествам.

Бях информиран от заместник-министър Нанков в 16:00 ч., че е с положителен тест за COVID-19. Очаквам разпорежданията от органите на РЗИ и дотогава ще се самоизолирам. Последно съм бил контактен с него преди пет дни", написа в петък следобед той във фейсбук.

Имам отрицателен PCR тест от тази сутрин. Тестът е направен преди срещата ми с делегацията от САЩ. Преди международни...

Публикувахте от Boyko Borissov в Петък, 23 октомври 2020 г.

По-рано същия ден - петък премиерът имаше среща с делегация от САЩ, на която беше и посланичката на Вашингтон в България Херо Мустафа.

Тогава заместник-държавният секретар на САЩ Кийт Крак и транспортният министър Росен Желязков подписаха Съвместно изявление за съвместна декларация на България и САЩ по въпросите на сигурността на 5G мрежите.

Министърката на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд пък подписаха Mеморандум за разбирателство между правителствата на България и САЩ за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.

23 октомври, петък

 

Премиерът Борисов разговоря в четвъртък с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър. И двамата са без маски. Снимки фейсбук на Бойко Борисов.

В четвъртък, на 22 октомври, на фона на рязко повишаващия се брой на заразените правителството отново имаше присъствено заседание (през септември МС заседаваше дистанционно при далеч по-спокойна картина на епидемията, б.р.).

Освободени от карантина

В събота дойде съобщението, че премиерът, Ананиев и Арнаудова са дали още един отрицателен тест и затова от РЗИ им беше снета карантината. Аврамова и Танева все още чакат последните тестове в понеделник.

Днешният тест на Борисов беше трети пореден, след два отрицателни обаче, той се е оказал положителен.

Миналата неделя премиерът, Нанков, Ананиев, Танева бяха на поредна обиколка из страната, като в джипа, управляван от премиера, никой не беше с маска.

В началото на седмицата имаше подобен казус с президента Румен Радев, който се оказа контактен с диагностицирания с COVID-19 командир на ВВС ген.-майор Димитър Петров .

Казусът с Радев и ВВС

Радев беше на празника на ВВС с редица висши военни на 16 октомври (В петък стана известно, че бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобата в Граф Игнатиево също е приет във ВМА с COVID-19). За болестта на ген. Петров се разбра официално по време на визитата на Радев в Естония, която поради тази причина беше прекратена предсрочно. При пристигането си на летището Радев беше поставен в карантина, но закратко. На другия ден, сряда, 23 октомври, излезе третият му отрицателен тест и със заповед на шефа на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и карантината на президента беше свалена. Според д-р Пенчев първите държавни мъже имали съкратена карантина, която се отнасяла до лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа. 

Според заповед на здравния министър от 22 октомври "всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, съгласно Приложение № 4, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай".