Пореден ден и поредна декларация от страна на ресторантьорския бранш в България. Така започна днешният понеделник, след като медиите получиха на пощите си позиция от страна на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България - двете най-силни и гръмогласни организации в бизнеса. Този път те недоволстват срещу обявените вчера данни, че цели 41,88% от направени тестове на посетители на нощните заведения са положителни. 

Това твърдение беше направено вчера от зам.-директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Пред бТВ тя обясни, че по тези места не се наблюдават т.нар. епидемични взривове.

Днес от БАЗ и СЗБ обаче казват, че са възмутени от "манипулативното представяне на данните". Според тях от началото на пандемията "има 2 (ДВЕ) огнища, при които са тествани 117 души, като 49 от тях са положителни."

"По наша информация въпросните 2 (ДВА) случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да заработи вентилацията и преди в тях да се допускат клиенти. И преди да бъдат прецизирани правилата за работа."

Ресторантьорите добавят, че засилените проверки през последните дни пък показали, че съществени нарушения в техните обекти не са наблюдавани, а числата отчитат, че от 3000 проверки само в 10 търговски обекта са открити нарушения. "Не само в заведенията, а във всички търговски обекти", натъртват те. 

"Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си", продължава позицията. 

За пореден път се споменава, че браншът прави всичко възможно да спазва ограниченията и мерките, посочват, че затварянето на клубовете в Европа не е довело до намаляване на случаите на болни и допълват, че било много по-вероятно човек, който чувства "здравен дискомфорт", да отиде по-скоро на работа, отколкото на заведение. 

Защо ни затваряте? 

Очаквано - позицията плавно преминава и към коментар на решенията на някои области да затворят нощните заведения за период от две седмици. От двете сдружения заявяват, че "отново сме в ситуация, в която препитанието на нашите служители е поставено на карта. А в цялото публично говорене този факт удобно се пропуска."

"Затова остро осъждаме едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, независимо че повечето колеги вземат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции", пише в позицията.

Тезата обаче бе доразвита днес в ефира на бТВ и от Лъчезар Захариев - съпредседател на СЗБ. Той цитира данни, според които нощните клубове са на 10-о място по разпространение на COVID-19. Захариев обясни, че през последните дни са били направени санитарни проверки и не е имало никакви забележки, а изведнъж се е оказало наложително да се затворят именно нощните клубове.

Освен това по думите на Захариев през цялото време в тези заведения се спазват стриктно протиепидемичните мерки – персоналът е с маски, извършва се щателна дезинфекция навсякъде. А що се отнася до струпването на хора отвън, пред заведенията, това не е от юрисдикцията на техните управители. От сдружението настояват да получат изчерпателна обосновка за затварянето на нощните заведения.

Позицията на двете организации пък завършва с апел за отстояване на антидискриминационните ценности и със заплаха за съд. 

"Остро осъждаме очертаващата се дискриминация срещу младите хора, които работят в заведенията, и отнемането им на конституционното право на труд. Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи."

В същото време Захариев заяви и че собствениците на нощни заведения ще поискат финансови компенсации за загубите от повторното затваряне на обектите им. 

Разбира се, има и обещание за евентуални протести, но дали те ще се проведат, ще се реши на националната среща на бранша утре.