Премиерът Зоран Заев заяви, че правителството в Скопие е подготвено да направи устно или писмено изявление, че Република Северна Македония няма териториални претенции към България, както и да потвърди отново, че няма да се меси във вътрешната ѝ политика, пише "Независен весник".

"Вярно е, че няма необходимост от нов договор и България е съгласна с това. Нямаме проблем с устно, писмено изявление или декларация да заявим, че Република Северна Македония, или накратко Северна Македония, означава територията на нашата държава, че нямаме териториални претенции към България или съседите. Съгласни сме с това, което съществува в конституцията и в Договора с България, че ненамесата във вътрешните работи на съседни страни е принцип, в който вярваме. Готови сме в тази декларация да потвърдим успехите, които е постигнала историческата комисия. Готови сме да поемем задължение, за да укрепим икономическото сътрудничество", обявил Заев.

Причина за допънителното уточнение по отношение на евентуалните териториални претенции се крие в новото име на страната. Република Северна Македония предполага някакви териториални претенции към България в частта, която исторически и географски наричаме Македония. През 2017 г. двете страни подписаха Договора за добросъседство, в който има член, който изрично урежда въпроса и който казва, че няма да има териотирални претенции от нито една от двете страни. След парафирането на Преспанското споразумение обаче се чуха гласове, които твърдяха, че включването на "Северна" в името на Македония може да доведе до такива претенции. Сега Скопие опитва да намали напрежението и да гарантира, че такива действия не се очакват.

Що се отнася до намесата във вътрешните работи - това отново е въпрос, уреден от Договора за добросъседство. През последните месеци обаче темата за македонското малцинство в България стана особено актуална, особено след като текст по темата бе записан в революцията на ЕП по отношение на върховенството на закона в страната ни. Самият премиер Бойко Борисов обяви, че бил силно разтревожен от въпроса. Уточнението на Заев следва да обясни, че Скопие няма намерение да се меси във вътрешните дела на България по този въпрос. 

Заев коментира и готовността на РСВ да укрепи и икономическото сътрудничество между двете държави, като тук се има най-вече предвид ускореното изграждане на транспортния коридор № 8, свързващ двете държави. 

Припомняме, че София заплашва Скопие с блокиране на междуправителствената конференция между Северна Македония и ЕС, която би трябвало да се състои през декември. Българските власти искат да бъдат решение няколко проблема - като например промяна на формулировката "македонски език". Според нас тя трябва да бъде променена на "официален език на Република Македония". Остава и проблемът с разрешаването на някои исторически спорове. 

Какво ще реши София - ще стане ясно на 10 ноември.

Че двустранните преговори отиват към подписването на анекс, намекна днес и Буяр Османи - външен министър на РСВ. Той обяви, че работните групи на двете държави работят ежедневно, за да преодолеят различията по отношение на прилагането на Договора за добросъседство. 

"Заключихме, че имаме различия в очакванията си за това доколко този договор досега е дал резултати по отношение на това, за което е бил предназначен или подписан. Отворихме всички въпроси и се договорихме да сформираме работни групи от двете министерства. Те ежедневно ще обсъждат тези различия в очакванията, различните интерпретации на определени решения, как да се облекчат определени опасения на едната или другата страна от някои решения. Например новото кратко име, което предизвиква известна загриженост в Република България, че някой може да го тълкува като териториална претенция на историческия регион Македония. Мисля, че нямаме проблем да направим допълнително обяснение към българската страна, че новото име е в употреба както дълго, така и кратко, като и краткото, и дългото представляват една и съща територия и това е Република Северна Македония", каза той, цитиран от БГНЕС

Според него няма никаква дилема, че някои въпроси трябва да се разрешат и да се изяснят определени въпроси като задължението за ненамеса във вътрешните работи на съседните държави.

По отношение на историческите въпроси външният министър заяви, че би искал да насърчи комисиите на двете страни да постигнат възможно най-скоро определени решения, които ще дадат нов тласък на отношенията между двете страни с оглед на бъдещето, а не на миналото.

Вчера Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) проведе първия си дигитален конгрес, на който прие партиен кодекс за етика, съобщават изданията в Скопие, цитирани от БНР. Медиите отбелязват, че лидерът на партията ще се избира на преки избори.

Управляващата в Северна Македония партия съобщи за приетите решения на конгреса, сред които е въвеждане на цялостно полово равноправие, равно участие на мъжете и жените и още по-голяма демократизация на партията.