Франция обяви рекорден брой новозаразени за последното денонощие - 52 010, предаде Ройтерс. Починали са още 116 души, с което смъртните случаи, свързани с COVID-19, стават 34 761, съобщи Франс прес. Вчера бяха диагностицирани 45 422 души с коварното заболяване.

В отговор френското правителство наложи вечерен час на територия от страната, която е населявана от 46 милиона жители - две трети от общото население. Забранява се напускането на домовете между 21:00 и 6:00 часа без основателна причина.

Полицията следи дали ресторантите предлагат храна след 21:00 часа. В един случай на клиентите е било наредено да изоставят питиетата си и да напуснат заведението, без да платят, предаде радио "Франс интернационал".

Ограниченията обхващат 54 френски административни области в Европа, както и Френска Полинезия, съобщи "Дойче веле".

С новите данни Франция излиза на пето място в света по брой случаи на заразени с коронавирус - 1 138 507. Тя следва САЩ, Индия, Бразилия и Русия.

Здравният министър на Великобритания Мат Ханкок съобщи, че правителството "не изключва нищо" по отношение на мерките, които предстои да бъдат приети в Обединеното кралство: 

"Ние винаги сме казвали, че нищо няма да вдигаме от масата. И все пак виждаме, че темпът на заразяване се е забавил малко. Проблемът е, че броят на заразените расте и трябва да действаме, за да вкараме нещата под контрол."

Великобритания навлезе във фаза 3 на ограниченията - пъбовете и баровете са затворени, като могат да функционират само като ресторанти: да се сервира алкохол само като добавка към дадена гозба; забранени са сватбите; жителите не бива да напускат или да влизат в райони с висок брой заразени, освен ако не отиват на работа или на училище; забранява се събирането на повече от шестима души на обществени места и други, предаде британският "Телеграф".

В Испания, където има повече от 1 милион заразени, премиерът Педро Санчес предупреди, че страната е изправена пред "екстремна" ситуация и обяви извънредно положение, като наложи вечерен час във всички части на страната с изключение на Канарските острови. Той ще трае от 23:00 до 6:00 часа.

Санчес, който направи телевизионно обръщение след извънредно заседание на правителството, продължило около два часа и половина, каза, че мярката ще остане в сила до началото на май.

Лидерите на административните региони разполагат с правомощието по свое усмотрение да увеличават времетраенето на вечерния час (но не и да го намаляват), както и да затварят регионалните граници. Забранява се събирането на шестима души от отделни домакинства. 

Санчес изрази увереност, че в този контекст извънредното положение е "най-ефективната мярка за изправяне на кривата" на разпространението на коронавируса.

В сряда Испания стана първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион регистрирани заразени. Броят на починалите в страната доближава 35 хиляди.

По конституция правителството има право да въведе извънредно положение за 15 дни. За неговото удължаване ще е необходимо съгласието на парламента, което премиерът ще поиска другата седмица. Санчес спомена, че планира извънредното положение да остане в сила до 9 май.

Италия също наложи строги ограничения - нареди на ресторантите и баровете да затварят в 18 часа вечерта, затвори киносалоните, басейните и фитнесите и наложи в някои региони вечерен час. Те ще останат затворени до 24 ноември.

Италия бе най-сериозно ударената европейска страна в ранните седмици на пандемията, но през уикенда имаше поредни сблъсъци между органите на реда и граждани, които са недоволни от новите мерки.

Въпреки че Германия се справя по-добре от останалите държави на Стария континент, там също има ръст на новозаразените. По данни на worldometers през септември се наблюдават между 1000 и 2000 заразени дневно, докато само на 23 октомври са регистрирани 13 476 случая. 

Индексът на института Ifo, определящ нивото на бизнес климата в Германия, се срина в понеделник. 

Маските на открито са задължителни за местата, на които е невъзможно да се спазва дистанция. Ресторантите и баровете затварят в 23 часа, а продажбата на алкохол след този час е забранена.

Русия отбеляза рекордните 17 347 новозаразени този понеделник, с което общият брой на инфектираните достигна 1 531 224. Властите съобщиха, че за последното денонощие са починали 219 души (общо 26 269).

В района на Москва всички музеи, галерии и публични събития (вкючително и спортни) са затворени или отменени, съобщава The Moscow Times. Столичани също ще трябва да въвеждат телефонните си номера на входа на барове и ресторанти, за да става по-бързо проследяването на контактните лица. По данни на медията властите в Санкт Петербург планират да затворят баровете и ресторантите от 0:00 до 6:00 часа.

Към 26 октомври 91 депутати от Държавната дума са дали положителна проба за коронавирус, като 38 от тях са приети в болници.

Дания отчете нов рекорд на случаите на заразяване с коронавирус за денонощие, предаде ДПА, цитирана от БТА. Датският институт по обществено здраве съобщи нов рекорд от 945 нови случая на коронавирус за последните 24 часа.

От началото на пандемията 5,8-милионната страна е регистрирала около 40 300 заразявания с коронавирус и 702 свързани с него смъртни случая.

Като част от противоепидемични мерки от утре в Дания се забранява продажбата на алкохол след 22.00 ч., когато трябва да затварят питейните заведения и ресторантите. Също от утре от 50 на 10 се намалява разрешеният брой хора, които могат да присъстват на обществени и частни събирания.

Днес правителството обяви, че за да смекчи негативните последици от ограничаването на социалните контакти и изолацията, възнамерява да задели 50 милиона датски крони (8 млн. долара) за секторите на културата и доброволчеството.

Започналото в Словакия масово тестуване за коронавирус на места, където има значително разпространение на заразата, привлече десетки хиляди хора през уикенда и показа ниво на заразяване 3,87 процента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите планират да разширят обхвата на кампанията, покривайки цялата страна следващия уикенд. Те се надяват, че антигенните тестове, успоредно с налагането на частична карантина, могат да помогнат за ограничаване на рязкото увеличение на заразяванията.

Словашката кампания за масово тестуване на населението и нейните резултати вероятно ще привлекат вниманието на други страни, включително съседна Чехия, която отчита най-бързото разрастване на епидемията в Европа.

Според местни медии на някои места са дошли да се подложат на тест дори хора, живеещи извън съответните райони.

"Благодарение на усилията на целия включен персонал и на отговорността на участвалите хора началният етап от тестването в страната се оказа успешен", заяви партията ОЛаНО ("Обикновени хора и независими личности") на министър-председателя Игор Матович.

Правителството предложи стимул за участие в тестването, изразяващ се в не толкова строги правила за хората с отрицателен резултат, а за тези, които не се включат, се предвиждат по-строги карантинни ограничения.

Президентката Зузана Чапутова поставя под въпрос идеята за санкции за хората, които не участват в тестването, обявено като доброволно.

При редовните тестове, извършвани от началото на пандемията, Словакия регистрира рекордните 3042 нови случая на коронавирус вчера, с което общият брой на инфекциите достигна 43 843.