Репортерът на "Сега" Мартин Георгиев е бил призован на разпит в столичното 6 РПУ заради това, че е направил справка в общодостъпния Имотен регистър, съобщиха от медията.

Тя се отнася до служителя на Националната служба за охрана Калин Гаджев, който беше заснет да хвърля на земята българския флаг по време на конфликта между бившия правосъден министър Христо Иванов и охранителите на плажа пред имението на Ахмед Доган в парк "Росенец" през юли. Журналистът е бил привикан за обяснение по искане на прокуратурата след сигнал на Гаджев, че се чувства заплашен.

От "Сега" посочват, че служителят на НСО е разказал пред разследващите, че веднага след случилото се на брега в Росенец получил обидни коментари и заплахи в социалните мрежи. Във фейсбук било публикувано съобщение, което прилича на дословно копирана справка от Имотния регистър на Агенцията по вписванията. Поради това разследващите органи извършили проверка кои са лицата, които са правили такава справка след скандала пред сарая на Доган.

Ст. инспекторът от СДВР Кофетаров обяснил на репортера Мартин Георгиев, че според него не е било необходимо да бъде викан на разпит, тъй като всеки български гражданин има пълното право да използва Имотния регистър. При извършване на справка онлайн, този, който търси информация се регистрира.

Кофетаров е написал това и в доклада си към Софийска районна прокуратура, която води разследването. Полицаят обяснява, че тримата, за които се знае, че са проверявали имотното състояние на служителя от НСО, имат това право и може да се приеме разпитът за форма на репресия, тъй като няма данни за извършено престъпление. Но прокурор Мария Бакалска дала нареждане лицата да бъдат извикани за сваляне на обяснение. Освен това да им се състави предупредителен протокол по Закона за МВР, ако бъде установено, че са съпричастни със заплахите към охранителя. От "Сега" са потърсили за коментар  и.д. ръководителя на Районна прокуратура Невена Зартова, но тя не отговорила на обажданията.

Накрая журналистът Мартин Георгиев подписал обяснение, че в качеството си на журналист се е интересувал от имената на служителите на НСО, които на 7 юли не допуснаха лидера на "Демократична България" Христо Иванов да стъпи на държавния бряг пред имението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Журналистът решил да провери имуществото на един от гардовете, както му позволява законът, и никъде не е публикувал получената справка.

"Малко ми прилича на престаряване от страна на прокуратурата. Надявам се, че това са добросъвестни действия. Все пак тази справка е за служител на НСО и може да засяга националната сигурност", коментира пред Клуб Z журналистът Мартин Георгиев. 

Пред "Сега" адв. Михаил Екимджиев предупреждава, че има опасност подобни рутинни действия от страна на разследващите да се превърнат в тормоз.

"Но трябва да се види дали това няма да се превърне във форма на тормоз - очни ставки, още разпити. Ако това се случи, ще бъде лош сигнал за всеки, който преглежда общодостъпна информация", каза Екимджиев.

По негови думи това може дори да откаже занапред журналистите да публикуват, ако се доберат до данни от обществен интерес.

След стълкновенията между активисти на "Да, България" и охранителите на Ахмед Доган в "Росенец", НСО започна вътрешна проверка и бе съобщено, че са наказани дисциплинарно четирима нейни служители - двама бяха уволнени, а други двама само смъмрени. 
Припомняме, че Мартин Георгиев бе привикан и на разпит в МВР - защото след т.нар. велико народно въстание на 2 септември е изпратил въпроси до пресцентъра на силовото министерство във връзка с униформени със странни стикери и значки по униформите и с боксове.