Както можеше да се очаква, българските творци и интелектуалци не са на едно мнение - никога и за нищо. Затова след атаката срещу министъра на културата Вежди Рашидов, резонно се появи и група с открито писмо в негова подкрепа.

Писмото е подписано от директора на Народния театър "Иван Вазов" Павел Васев, оперния режисьор акад. Пламен Карталов, актьорите Калин Сърменов, Мирослав Пашов (директор на Военния театър), Христо Мутафчиев (председател на Съюза на артистите), режисьорите Димитър Митовски, Андрей Слабаков, Иван Павлов, композитора Ценко Минкин и художника Любен Генов.

"Оценката на стореното за българската култура в първия мандат на министър Вежди Рашидов не се прави с онлайн подписка. Заставаме с имената си и с убеждението за обективна оценка", пишат защитниците на министъра.

Според тях Рашидов и екипът му са направили първата голяма крачка за реформа в българските културни институти. "Никое ръководство на Министерството на културата през последните 25 години не се осмели да предложи алтернатива за финансиране и по-благоприятни възможности за обективно оценяване на резултатитеот труда на хората на изкуството и творците на духовни блага", заявяват творците.

Те твърдят с необходимата доза убеденост, че "широката панорама от културни институти - оперни, драматични и куклени театри, симфонични оркестри, фолклорни ансамбли - заработиха по нов, по-продуктивен начин. Това доведе до адекватно заплащане в системата според положения труд, а не на всички по равно."

Вежди Рашидов успял не само да създаде структура за работа с европейски фондове, но и да спечели многобройни проекти (като Ларгото в София - по наши наблюдения недовършено и грозно, б. р.). Бившият министър успял да ремонтира десетки театри, зали, училища по изкуствата. Възстановил унищожени от времето и безхаберието уникални паметници на историята и археологията като Червената църква край Перущица, Кръстатата казарма във Видин, некрополъа под църквата „Света София”, "Ески джамия” в Стара Загора...

"Рашидов беше първият български министър от новото време, който не закриваше музеи, а откриваше нови", заявяват апологетите на Вежди и добавят, че той е подписал споразумения за филмови копродукции с Израел и Франция, върнал сградата на „Шипка“ 6 на художниците, ремонтирал с европари Националната художествена галерия, издействал процент от залаганията в хазарта да отиват в Националния фонд „Култура“, подписал с Русия издаването на десет книги на български автори и превод на руски автори у нас, пуснал десетки проекти за българските читалища и за издаване и купуване на книги от библиотеките.

"Разумните хора в България и дейците на културата умеят да ценят добрите дела", завършват артистите и интелектуалци, застанали категорично срещу попълзновенията на другите артисти и интелектуалци, искащи със същия апломб нов министър на културата.