От здравното министерство излязоха с официално съобщение дали отрицателен тест може да е основание за прекратяване на карантината, която в четвъртък беше намалена до 10 дни от последния контакт със заразения.

"Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок", уточняват от МЗ.

По-рано в понеделник шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка, която веднага беше приета. Мотиви не бяха огласени. За оставката беше съобщено след като вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е с положителен тест за коронавирус, след два отрицателни. Борисов се оказа заразен, след като в събота той беше предсрочно освободен от карантина по нареждане на шефа на РЗИ-София. Подобен подход на съкращаване на карантината имаше и по-рано спрямо президента Румен Радев, както и по отношение на няколко министри, общували отблизо с инфектирани хора.

Пак в понеделник здравният министър Костадин Ангелов, който е сред контактните лица на Борисов от петък, съобщи във фейсбук, че се е изследвал, има отрицателен тест, но остава под карантинира.

 
Ето и цялото съобщение от Министерството на здравеопазването, което осем месеца след началото на пандемията в България съобщава за основни принципи в опитите за ограничаване на инфекцията:

От началото на пандемията Министерство на здравеопазването предприема действия за ограничаване разпространението на заболяването чрез прилагане на препоръки и насоки от Световна здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съобщават в писмо до медиите от здравното министерство.

Основна мярка срещу COVID-19 e изолиране на контактните на потвърден случай лица и поставянето им под задължителна карантина. Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус. Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява.

Съгласно действащата Заповед на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.