На 66 години изненадващо почина един от най-големите политически авторитети в Германия – заместник-председателят на Бундестага Томас Оперман. Социалдемократът бе една от водещите фигури не само в партията си, но и в политическия живот на Германия през последните десетилетия. Оперман се е почувствал зле по време на снимки в телевизия ZDF, откаран е спешно в болница, където е издъхнал. Все още не е ясна причината за смъртта му.

В знак на скръб и почит Бундетагът днес свали знамената наполовина. „Новината за внезапната смърт на моя колега и приятел Томас Оперман ме шокира и изпълни с дълбока тъга“, написа неговият съпартиец и близък сътрудник, министърът на труда и социалните работи Хубертус Хайл в туитър.

Оперман бе зам.-председател на Бундестага от 2017 година, преди това оглавяваше парламентарната фракция на социалдемократите. От 1998 до 2003 година той бе министър на културата и науката в Долна Саксония.

През август тази година той обяви намерението си повече да не се кандидатира за депутат и да се оттегли от политиката.

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле заяви тази сутрин:

„Оперман се радваше на предстоящото си оттегляне от активния политически живот и имаше много планове за заслужената си почивка.“

Оперман има една дъщеря от настоящата си партньорка и три деца от първия си брак.

„Томас е починал. Това е новина, която кара времето да спре. Загубихме блестящ парламентарист, страстен борец за демокрацията и близък приятел“, написа и външният министър Хайко Маас.

С проувствена реч със своя съпартиец и близък приятел се сбогува и президентът Франк-Валтер Щайнмайер, а Ангела Меркел написа:

„Дълбоко съм покрусена. Новината за смъртта  му ни разтърси и натъжи. Мислите ни са със съпругата и децата му. Често спорехме, дискутирахме и работехме заедно. Томас бе убеден демократ и истински социалдемократ. Ще ни липсва много!“