Четири дни след призива на здравния министър Костадин Ангелов студентите от VI курс „Медицина“ да се включат в борбата с коронавируса, ректорът на Медицинския университет-София акад. Лъчезар Трайков обяви, че стажант-лекарите не трябва „да се хвърлят в устата на лъва“ и трябва да излязат на първа линия само в краен случай. И добави, че, ако се съгласят, студентите трябва да получат пари за усилията си.

На 22 октомври министърът обяви, че ще говори с ректорите на медицинските вузове, за да се търси включване на лекарите от доболничната помощ и студенти 6-и курс срещу COVID-19. А медицинските колежи да осигурят завършващи медицински сестри и други медицински специалисти.

„По-правилно е да пуснем стажант-лекарите в звена, които не са COVID, да не ги хвърляме в устата на лъва. Нека отидат на места, където има нужда от лекари и се освободи ресурс, който да отиде в COVID отделенията“, бе категоричен акад. Трайков пред бТВ.

Той припомни, че заразените се увеличават с всеки изминал ден и студентите трудно ще се справят с пациенти с усложнения, защото нямат необходимата подготовка.

Стажант-лекарите се притесняват да работят в COVID отделенията, каза днес пред БНР председателката на Асоциацията на студентите медици в България Йолин Дончева.

„Пуснахме анкета сред колегите ни – 400 отговора имаме досега, голяма част от тях се притесняват, ако се включат в COVID отделенията, ще имат ли достатъчно предпазни средства, дали ще бъде съобразено работното им време с държавния стаж и изпитите и с графика в университета. Това са въпросите, които ги спират и притесняват. Те имат нужда от гаранция, че тези неща ще се спазят“, каза Дончева.

Тя припомни, че при първата вълна студентите са се включили в битката с коронавируса, но тогава имало далеч повече желаещи и ентусиазъм, отколкото сега. 

Според нея някои шестокурсници смятали, че участието им в работата в COVID отделение трябва да ги освобождава от държавен стаж. Други не се чувствали подготвени. Въпреки това не се чувствал натиск за включването им на първа линия.

„Засега обмисляме среща със здравния министър, където да посочим какво ни притеснява, какви условия имаме, за да бъдем доброволци, за да се отвори една продуктивна комуникация - мисля, че това е разбираемо“, каза Дончева.