"Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове. Това е целта на режисирания скандал - да се отклонява вниманието. Коментарът ми е, че бюджетът е разоряващ.“

Това обяви президентът Румен Радев по повод огромните разходи, които залага правителството в държавния бюджет за 2021 г. Радев присъства на военно учение на полигона Корен, край Хасково.

Държавният глава изрази опасенията си, че бъдещите поколения ще бъдат натоварени с погасяването на дългове, с които настоящото управление „си купува спокойствие и власт с парите на гражданите“. Той предупреди за опасната тенденция средствата на данъкоплатците да бъдат разходвани непрозрачно, а чрез бюджетното планиране изкуствено да се създава бюджетен излишък, който се използва безконтролно. 

"Огромни харчове без обществени поръчки от изключение се превръщат в правило, а хаосът – в норма. Примери – много, колкото искате. Затова трябва най-сетне да има обществено внимание, защото това са нашите пари. Това са пари и на нашите деца и внуци", заяви Радев, цитиран от президентската пресслужба.

Свидетелства за злоупотреби по думите на Румен Радев са милиардите, похарчени за магистрали с изключително съмнително качество и без обществени поръчки, и средствата, безотчетно отпуснати за язовири.

"Отдавна настоявам "Автомагистрали" да публикуват на кого плащат, защо, по какви технически задания, по какви критерии, каква гаранция има. До момента упорито се отказва тази информация", допълни Радев.

В бюджета за следващата година правителството е заложило и дефицит за тази и следващата година от нечуваните досега 10 милиарда лева. Такъв е планиран и за 2022 г., и за 2023 г. Държавният дълг пък може да достигне невижданите от години почти 40 млрд. лв. според хоризонта на средносрочната бюджетна рамка.

Освен увеличаването на минималната пенсия на 300 лева от 1 януари кабинетът предвижда 30% увеличение на разходите за служителите в администрациите, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, още 10 на сто "дежурно" увеличение на заплатите в администрацията, 17 на сто увеличение на учителските заплати и сериозен ръст на средствата в секторите "Здравеопазване" и "Образование" - съответно с над 580 милиона лева и близо 650 милиона лева. Кабинетът определя проектобюджета като антикризисен в условията на COVID-19.

Само няколко часа по-късно обаче, коментар дойде от министерството на финансите. Според ведомството на Кирил Ананиев - законопроектът за държавния бюджет е съгласуван без забележки от Администрацията на президента.

Президентът сподели, че в момента е в добро здравословно състояние.

"И преди, и след Талин всичките ми тестове са отрицателни. Чувствам се в отлично здраве. Спазвам стриктно предписанията на РЗИ. Няма да участвам повече и да коментирам режисирани интриги"коментира Радев. 

Държавният глава подчерта, че скалъпеният скандал около посещението му в Естония има за цел именно да отклони общественото внимание от предложения от правителството разоряващ бюджет за следващата година.

Ден по-рано директорът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев подаде оставка, за която мотиви така и не бяха посочени. Но директорът на столичната РЗИ събра много критики през последните дни за решението си за т. нар. съкратена карантина - първо на президента Румен Радев, след това и на премиера Бойко Борисов, както и на няколко министри.

Президентът беше бързо "освободен" от карантина след трети отрицателен тест. Радев беше в контакт на 16 октомври с шефа на ВВС ген.-майор Димитър Петров, при завръщането си от Естония беше поставен в карантина от РЗИ, която още на другия ден, сряда, беше отменена. Към онзи момент карантината за всички български граждани беше 14 дни. В Естония обаче Радев е контактувал с полския президент Аджей Дуда, който също съобщи по-късно, че е с коронавирус. 

В неделя Радев съобщи чрез профила си във фейсбук, че съгласно указанията на РЗИ като контактно на Дуда лице пак си е направил тест и той пак е отрицателен. След което допълни, че продължава работа съгласно събитията в календара си.