Заради повишения брой на болни от COVID-19 Гърция е въвела задължително носене на маски и в автомобилите в райони с висок риск. Сред тях са областите Атина и Солун, съобщава българското външно министерство. И предупреждава, че при неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро.

"По информация на посолството ни в Атина за районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата - от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници", посочват от външно министерство. 

Оттам уточняват, че при управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.

Според мерките на здравните власти в Гърция за районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

В Гърция е въведена четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус. Тя може да се види тук.  

Към момента областите, които попадат в "оранжевата" зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в "червената" зона е област Кастория, както и Козани.