Еврокомисията съобщи днес, че е отпуснала общо 17 милиарда долара за Италия, Испания и Полша.

Това е първият транш от финансовата помощ за страни членки на ЕС за борба с коронавируса. Тя е по схемата за временна заетост SURE.

Италия получава 10 милиарда евро, Испания – 6 милиарда, а Полша – 1 милиард.

След като бъдат отпуснати всички пари по схемата  SURE, Италия ще получи 27,4 млрд, Испания – 21,3 млрд., а Полша – 11,2 млрд.

Подкрепата е под формата на заеми при изгодни условия. С нея страните членки трябва да се справят с внезапното увеличаване на обществените разходи за запазване на работните места. По-специално те ще финансират национални краткосрочни схеми за временна заетост и други мерки в отговор на пандемията.

SURE може да осигури подкрепа до 100 милиарда долара на страните от ЕС.

До този момент Съветът е одобрил финансиране в размер на 87,9 милиарда евро за 17 държави по схемата. От тези пари България трябва да получи 511 милиона евро.

Същевременно Люксембургската фондова борса отбеляза днес регистрирането за търговия на първите социални облигации, емитирани по SURE . Това стана в присъствието на еврокомисаря за бюджета и администрацията Йоханес Хан и премиера на Великото херцогство Ксавие Бетел.

Емитираните социални облигации са на стойност 17 милиарда евро. Те са първата по рода си емисия на социални облигации от страна на Комисията. Тя се състои се от два транша - в размер на 10 милиарда евро с 10-годишен матуритет и от 7 милиарда евро с 20-годишен матуритет.