Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през този сезон.

Такава прогноза направи днес икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов пред БНР по повод на сътресенията в сектора заради коронавирусната криза. Неговото мнение очевидно се споделя и от българските власти, които от месец насам повтарят, че единственият шанс на туризма през зимата са българските клиенти. Именно на тях се разчитало да спасят сезона, както го направиха и през лятото. 

Прогнозата на Николов обаче рисува тежък сценарий дори при такова стечение на обстоятелствата - по груби сметки, твърди той, загубите в сектора ще са за около 250 млн. лв. По думите му чужденците са повече от половината туристи по зимните курорти. Очакваният отлив тази година ще доведе до наполовина по-малко приходи, което ще удари предимно местната икономика на общините.

"Миналата година, говоря за 2019-а, тъй като това е що-годе някаква нормална година, за която можем да говорим, приходите от нощувки от зимния туризъм бяха около 200 милиона лева. Ако сложим, че горе-долу останалите разходи от туристите възлизат на още толкова, колкото са нощувките, това сочи нормалният анализ, обемът е бил около 450 или 500. От тях можем да очакваме да не дойдат поне 250, които идват от чужденци."

Що се отнася до българите - по-богатите от тях предпочитат Европа и те едва ли ще се откажат от нея и тази година. 

"През зимния туризъм има една доста по-ясна подчертана тенденция да се ходи на почивка в други части на Европа, например в Алпите - доста по-популярна дестинация за по-заможните българи, но е възможно, ако се намерим в по-затруднена обстановка за пътуване, дори те да се насочат към българските курорти. Това е някакъв възможен вариант, ако сме в по-сериозни ограничения през януари, февруари, март."

Междувременно стана ясно, че септември не е оправдал очакванията за високи обороти по морето и данните показват, че посещенията на чужденците у нас са отново с над 50% по-малко, сравнено с миналата година. Спад има във всички видове пътувания, но по перото "почивки  и екскурзии" той е почти 70%, показват изчисленията на НСИ. 

Номинално страната ни са посетили малко над 560 000 чужденци, но цели 255 000 от тях са минали просто транзитно през границите ни.