САЩ и Китай водят открита война за териториите и потребителите, които ще обхванат мрежите от пето поколение 5G.

Така българският евродепутат социалист Иво Христов коментира специално за Клуб Z подписването от страна на България на споразумението „Чиста мрежа“ със САЩ. То засяга сигурността на високоскоростните безжични мрежи и цели изключването на китайските доставчици на хардуер.

Всъщност войната между Пекин и Вашингтон е за контрол върху базите данни, които ще са най-силният политико-икономически лост в непосредственото ни бъдеще, смята Иво Христов.

"Моето мнение е, че щом има тревоги у гражданите относно сигурността на данните и въздействието на 5G мрежите върху околната среда и здравето, първо трябва да дадем отговор на тях, да елиминираме рисковете. За хората е важно да се предотвратят възможностите за злоупотреби с данните им, за вреди върху околната среда и здравето им. Уви, инвеститорите - били те китайски, американски или дори европейски, се интересуват от бързата възвращаемост и нямат време за губене със страховете на хората. Това е цинично и опасно“, изтъква евродепутатът.

Меморандумът между България и САЩ бе подписан на 23 октомври по време на посещението на американския зам. държавен секретар Кийт Крак. Подпис от българска страна сложи министърът на транспорта Росен Желязков.

Пак тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение на ядрено оръжие към Държавния департамент Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между правителствата на двете страни за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.

Тези посещения на висши американски представители у нас стават по-малко от две седмици преди президентските избори. На 3 ноември в САЩ ще гласуват за президент. Спорът ще се реши между кандидата на републиканците Доналд Тръмп (настоящ държавен глава) и демократа Джо Байдън.