Евродепутати осъдиха опитите на правителствата на някои страни от ЕС да заглушат критичните и независимите медии.

Това се казва в резолюция, приета днес от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Тя бе одобрена с 52 гласа „за“, 5 „против“ и 7 „въздържал се“. Очаква се гласуване на пленарна сесия след месец.

Депутатите осъждат опитите са ограничаване на свободата и плурализма на медиите чрез финансово покровителство. В текста, който предстои да бъде огласен, се обръща специално внимание на обществените медии, разчитащи на финансови модели, гоито гарантират редакционната им независимост.

Не са споменати обаче конкретни имена на държави, съобщиха за Клуб Z от пресслужбата на парламентарната комисия. Припомнени са само резолюции за определени страни. Сред тях е и тази за принципите на правовата държава и основните права в България, одобрена на 8 октомври.

Медийната свобода в ЕС се е влошила напоследък, отбелязват евродепутатите. Особено безпокойство предизвиква фактът, че журналистите са заплашени от насилие, тормоз и натиск.

Журналистите трябва да бъдат защитени от закона и на практика

Наблюдава се нарастваща тенденция на сплашване, изтъкват членовете на комисията. Убийствата на Дафне Каруана Галиция от Малта и Ян Куциак от Словакия заедно с годеницата му са пример за риска, пред който са изправени разследващите журналисти.

Евродепутатите призовават обществените фигури да се въздържат от очерняне на журналистите и настояват за задължително разследване на нападенията. Изтъкнато е, че журналистките са особено уязвими и трябва да се ползват от допълнителна защита.

Европейски пари за свободата и плурализма на медиите

Прекалената концентрация на собственост върху медиите заплашва плурализма и затруднява борбата с дезинформацията. Депутатите настояват страните членки на ЕС да предприемат действия за избягване на хоризонтално концентриране и гарантиране на прозрачност. Комисията критикува прекалената намеса на правителствата в рекламите в обществените медии и настоява парите от ЕС да не бъдат харчени за контролирани от властите медии или политическа пропаганда.

Еврокомисията трябва да направи оценка на прозрачността на собствеността, както и частната и държавната намеса във всяка страна членка на ЕС. Депутатите настояат и за повече европейски пари за независима журналистика в контекста на преговорите за бюджета на Съюза.

Речта на омразата онлайн и дезинформацията

Депутатите искат засилване на законовата рамка за борба със засилващата се реч на омразата и призовават за повече сътрудничество между онлайн платформите и правоприлагащите органи.

Особено силно безпокойство будят намесата на трети страни и опитите за подкопаване на доверието в демократичните институции, най-вече чрез теории на конспирацията и публични дезинформационни кампании, насочени към дискредитиране на ЕС. Такива кампании са особено очевидни по време на пандемията.