Президентът на "Барселона" Жосеп Мария Бартомеу подаде оставка, предадоха световните агенции. Босът, който заема поста от 2014 г., е разследван от испанската прокуратура за корупция и финансови злоупотреби по скандала, известен като "Барсагейт".

Също така той е в публичен конфликт с Лионел Меси, който остана в клуба единствено заради невъзможната за нито един кандидат да го вземе откупна сума от 700 милиона евро, записана в договора му. "Барселона" е в тежка финансова криза. А отборът буксува и през новия сезон - след лошия край в предишния.

Наскоро Бартомеу получи вот на недоверие от феновете на "блаугранас" в гласуване. Оставката му означава, че ще има предсрочни избори. Редовните бяха насрочени за март догодина.

Любопитно е, че вчера Бартомеу отказа да си тръгне предсрочно на заседание на управата.

В началото на годината "Барселона" нае PR компанията I3 Ventures с цел подобряване на имиджа на клуба, най-вече в социалните мрежи. Според "злите езици" обаче фирмата е получила задача да заглуши и очерни футболисти на клуба, начело с Меси, които се опълчиха на ръководството заради уволнението на Ернесто Валверде. Управата отрича това.

Не по-малко интересен е договорът с I3 Ventures. Той е на стойност 980 000 евро, а за подобна услуга дружества като "Барселона" плащат максимум по 120-150 хиляди. Разследването е именно за това.

Въпросната сума удобно пък била раздробена на по-малко от 200 000 евро на фактура, като по този начин се целяло избягване на одобрение от ръководството на клуба.

В късната пролет шестима директори напуснаха "Камп Ноу", начело с вицепрезидента Емили Русо, считан дотогава за наследник на Бартомеу. Именно от него дойдоха обвиненията за нечисти финансови дела по висините на един от най-големите клубове в света.

Независим одит доказа, че за последните малко повече от пет години в Барса са похарчени 996 милиона евро за 35 играчи, повечето от които не постигнаха нищо за "лос кулес".