Пътнички от десет полета са били подложени на "инвазивни вътрешни прегледи" през октомври, след като преждевременно родено бебе е било открито изоставено в тоалетна на летището в катарската столица Доха, съобщи днес австралийският Департамент по външните работи и търговията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Първоначалната информация се отнасяше за полет до Сидни, от който жените са били накарани да слязат и "принудени да свалят бельото си преди гениталиите им да бъдат подложени на инвазивен преглед" в линейка на пистата, за да бъде установено дали някоя от тях е родила детето.

В сряда австралийската външна министърка Марис Пейн каза по време на парламентарно изслушване, че жени от 10 полета са били подложени на такъв преглед на международното летище "Хамад" на 2 октомври. Първоначално Пейн каза, че сред потърпевшите е имало 18 австралийки, но после уточни, че само 13 от жените са били от Австралия, а останалите са били от други националности. Австралийският департамент по външните работи и търговията окачестви отношението към пътничките като "оскърбително, крайно неуместно и отвъд обстоятелствата, при които жените биха могли да дадат свободно и информирано съгласие".

Клонът на австралийския синдикат на транспортните работници в Нов Южен Уелс заяви, че в четвъртък ще гласува дали членовете му да откажат да обслужват самолети на държавната катарска авиокомпания "Катар еъруейз".

Днес правителството на Катар поднесе извинения за инцидента и заяви, че е започнало разследване на обстоятелствата, предаде Асошиейтед прес. В съобщение на правителствената пресслужба се обяснява, че новороденото е било открито в найлонова торба, скрито под отпадъци. Катарското правителство окачествява това като "шокиращо и животозастрашаващо нарушение на закона".

В Катар, както и в голяма част от Близкия изток, извънбрачният секс е криминално престъпление. В миналото много чуждестранни работнички са криели бременността си и са се опитвали да напуснат страната преди да родят, а други са изоставяли децата си, за да избегнат затвора, коментира Асошиейтед прес.