Скандалните назначения в БДЖ вече са факт. Както Клуб Z вече съобщи управлението на жп превозвача се поема от тандема Владимир Владимиров - Велик Занчев. При предишното управление на ГЕРБ първият беше шеф на борда на директорите, а вторият изпълнителен директор.

Сега ролите са разменени.

Владимиров, чиито политически възгледи еволюираха от лидер на младежката организация на БСП в столицата до виден гербер, ще замени на поста изпълнителен директор Християн Кръстев. По право той получава място и в съвета на директорите на компанията.

Занчев пък става председател на борда, а негов заместник ще бъде финансовия директор на Холдинг БДЖ Филип Алексиев, който и досега бе в ръководството.

Веднага след днешното си назначение новият директорски борд е сменил и шефовете на двете големи дружества на компанията. Димитър Костадинов поема управлението на "БДЖ-Пътнически превози". Той бил директор на дирекция "Маркетинг и продажби" в предприятието по време на предишното управление на ГЕРБ.

"БДЖ-Товарни превози" ще се ръководи от Любомир Илиев, който бе директор на дирекция "Продажба на активи" в "БДЖ Холдинг", а също така и отговаряше за маркетинга на товарното поделение на жп превозвача при първия премиерски мандат на Бойко Борисов.

Очакваните назначения на Владимиров и Занчев предизвикаха гневна вълна в железничарските форуми в интернет, а синдикалните лидери в БДЖ заговориха за нова национална стачка, каквато вече имаше при тяхното предишно управление. При същия тандем жп компанията спря да плаща вноските по кредитите си. При освобождаването им през пролетта на миналата година те оставиха БДЖ със 730 милиона лева дългове. Към момента задълженията са намалени до 565 млн. лева.