Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард вероятно ще даде сигнал за готовността на институцията да се намеси отново. Така ЕЦБ ще се опита да ограничи икономическите последици от коронакризата на фона на новото увеличаване на случаите, което постави части от еврозоната в състояние на повишена тревога, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На срещата утре на управителния съвет на ЕЦБ не се очаква да бъдат взети решения за промени в паричната политика и според анализатори водещата лихва за еврозоната вероятно ще остане на сегашния си исторически минимум от 0 процента при рефинансирането и минус 0,5 процента за депозитите. 

Очаква се да бъде продължена извънредната програма за изкупуване на облигации на стойност 1,35 трлн. евро, която засега е предвидена да действа до юни 2021 година.

Лагард обаче посочи пред френския в. "Монд" по-рано този месец, че след възходящата тенденция, наблюдавана през лятото, възстановяването сега е неравномерно, несигурно и незавършено и има опасност да забави темпа.

"Възможностите в инструментариума ни не са изчерпани. Ако трябва да се направи повече, ще го направим", допълни тя.

Протоколите от заседанието от миналия месец също очертават загрижеността на банката от задълбочаващото се усещане на несигурност, предизвикано от пандемията, белязала по-голямата част от първата година на Лагард на поста.

Кристин Лагард може да вземе инициативата и да проправи пътя за нови стимули през декември, посочи главният макроикономист на банка Ай Ен Джи (ING Bank) Карстен Бжезски.

Очаква се след заседанието през декември президентката на ЕЦБ да представи нови прогнози за инфлацията и растежа, които често сформират основата за вземане на решенията на регулатора, допълва ДПА.

Междувременно редица данни оправдават притесненията на Лагард, че икономиката на 19-членния валутен съюз е загубила скорост през последните месеци.

Световната икономика не е в много по-добра форма.

Втората по големина икономика в света, Китай, отчете добри икономически резултати за третото тримесечие, но вирусът изглежда бързо затяга хватката си над САЩ в момент, когато водещата икономическа сила в света се готви за непредвидими избори за президент и Конгрес идния месец.