Световният шампион в спринта на 100 метра в леката атлетика Крисчън Колман (САЩ) е със спрени права за две години заради пропуснати три допинг теста за по-малко от година.

Американецът, който взе титлата в една от най-престижните дисциплини през септември 2019 г. в Доха, а стана №1 и в щафетата 4х100, ще пропусне Олимпийските игри догодина. Освен ако спечели обжалването в Арбитражния спортен съд. Той има 30 дни за апел и смята да се възползва, заяви негов представител, цитиран от световните агенции.

Колман е с повдигнато обвинение от 14 май тази година, а сега бе обявено и наказанието му.

Последният опит за внезапна допинг проба на спринтьора - извън състезание, е направен на 9 декември 2019 г. Предишните два са на 16 януари и 26 април същата година.

Няма доказателства, че е вземал допинг, но с неявяването си за тест той нарушава правилата и подлежи на санкции. 

Оправданието на Колман за 9 декември е, че излязъл за коледни покупки наблизо край дома си и че представителите на Американската антидопингова агенция не се свързали с него. Те обаче твърдят обратното - стояли са пред дома му един час след уречения (както е по правилник) и на всеки 10 минути тропали на вратата му и опитвали да му се обадят по телефона.

Лекоатлетът заяви тогава в социалните мрежи, че е готов да дава проби всеки ден до края на живота си, за да докаже, че е невинен.

При разследването на обстоятелствата около разминаването с допинг ченгетата на 9 декември, Колман беше уличен в лъжа кога точно се е прибрал. Той твърдял, че е бил в къщата си в рамките на часа за изчакване - искал да е пред телевизора, за да гледа мач по американски футбол.

Според Международната асоциация по лека атлетика обаче това не е истина. Доказателствата срещу шампиона били няколко. Първо от касови бонове в мола, в който е пазарувал, а и по показанията на очакващите го. Те показали със снимки на часовници пред къщата му кога точно са били там.