Браншовите организации на заведенията внасят днес искане в социалното министерство държавата да поеме 80 на сто от заплатите на служителите им плюс осигуровките за времето, в което обектите остават затворени. По първоначални изчисления става въпрос за около 100 000 служители.

Това обяви в ефира на Нова тв Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Както е известно, вчера здравните власти взеха решение за затваряне на нощните заведения до 12 ноември в пакет с още мерки за борба с коронавируса на национално ниво. Днес главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче заяви, че ако не овладеем разпространението на заразата, новите мерки може да бъдат удължени и след тази дата.

От думите му обаче не се разбра дали това искане се отнася и за барове, дискотеки и пр., които вече са кандидатствали по правителствената програма 80/20.

Колко точно са служителите в заведенията, за които се иска такова държавно подпомагане - щяло да стане ясно днес след анализ. Алибегов обаче подчерта, че тук не става въпрос само за бармани и сервитьори, а и за охранители, осветители, танцьори, музиканти, хигиенисти и пр.

"Искаме тези 80% само за затворените обекти - трудовото възнаграждение по трудов договор да отиде директно по банковите им сметки", заяви Алибегов.

Затворени към момента са нощните заведения, ресторантите продължават да работят.

Според Алибегов налагането на своеобразен вечерен час за ресторантите, какъвто се обсъжда, е лишено от смисъл. По думите му сега те работят в най-общия случай до 23:30 ч. Ако се въведе час - до 22 ч., какво се случва в този час и половина, ще се намали ли рискът, попита Алибегов.

На забележката, че държавата може и да не разполага с финансов ресурс да поеме исканите 80% от възнагражденията, председателят на БАЗ отвърна:

"Ние сме браншова организация, а не финансова или политическа."