Френският президент Еманюел Макрон планира да повтори затварянето на страната от пролетта за месец като мярка срещу новия пристъп на пандемията от коронавирус, съобщава телевизия Бе Еф Ем, цитирайки водещите заглавия във френския печат днес.

Снимката на първа страница на всекидневника "Либерасион" е на министър-председателя Жан Кастекс, известен, преди да заеме поста си по-рано тази година, като "г-н Отваряне", тъй като на предишната си длъжност в администрацията отговаряше за постепенното снемане на карантинните мерки. Вестникът пише, че може би от тази вечер Кастекс ще стане "г-н Затваряне".

Всекидневникът "Монд" пише, че затварянето може да започне от четвъртък, 29 октомври, но мерките ще бъдат "олекотени" в сравнение с тези от пролетта. Още не е ясно кои търговски обекти ще могат да останат отворени.

"Вирусът избухва навсякъде в Европа. Това вече не е само експоненциален растеж, това е фойерверк!", възкликва приближен на държавния глава, когото вестникът цитира при условие за анонимност. "Ако не се прави нищо, идната седмица лекарите ще трябва да избират [кого да спасяват - б.р.] между пациентите, засегнати от COVID-19, тези, които са имали мозъчен кръвоизлив и ранените при пътни произшествия".

По данни на здравното министерство от вторник вечер половината от реанимационните легла във френските болници са вече заети от болни от COVID-19. 

Те ще стават повече, посочва "Монд", защото за последните 24 часа са регистрирани 33 000 нови случая на коронавирус и 523 починали от причиняваната от него болест. Това е рекорд в сравнение със статистиката от април.