Безредици избухнаха във Филаделфия, столицата на американския щат Пенсилвания, където полицай застреля чернокож, размахващ нож по улицата, след като той не изпълнил нареждане да пусне оръжието, предаде Асошиейтед прес.

Семейството на убития Уолтър Уолъс-младши (27 г.) каза пред агенцията, че синът им бил психически болен и получил криза, поради което те се обадили да пристигне линейка. Вместо това дошла полицията и насочила оръжие срещу него.

Шака Джонсън, адвокат на Уолъс, каза пред журналисти, че той има девет деца и жена му е бременна с десето. 

Снощи около 500 души са се събрали в парк в западната част на Филаделфия и са се отправили на шествие, скандирайки. Полицията е арестувала неуточнен брой протестиращи. Видео в социалните мрежи показва как протестиращи нахлуват в магазини и грабят стоки в източната част на града, където Уолъс е бил застрелян, предаде агенцията.

В декларация в 1 часа сутринта (8 часа българско време) днес Белият дом заяви, че инцидентът е поредната последица от "войната на либералните демократи срещу полицията" и че администрацията на президента Доналд Тръмп "гордо застава на страната на налагането на закона и и готова при молба да изпрати каквито и колкото трябва федерални ресурси, за да се сложи край на тези бунтове".

„Не можем да приемем, че в тази държава психичноздравна криза завършва със смърт“, заявиха във вторник демократическите кандидати за президент и вицепрезидент Джо Байдън и Камала Харис. „Това прави шока, мъката и насилието от вчерашната стрелба толкова по-болезнени, особено за общност, която вече е претърпяла толкова много травми.“

Двамата осъдиха и грабежите в понеделник, като го нарекоха "престъпление".

В първата нощ на протестите, избухнали в понеделник, полицията е арестувала 90 души, предаде АП. Имало е спорадични сблъсъци между демонстрантите и силите на реда, които са използвали сила.

Националната гвардия в Пенсилвания съобщи, че неколкостотин нейни служители ще пристигнат във Филаделфия до 48 часа. Полицията в града каза, че 30 нейни служители са ранени от хвърлени предмети, като например тухли, а един е със счупен крак, след като е бил умишлено прегазен от шофьор на джип.