Заразена с COVID-19 жена роди здраво бебе в многопрофилната болница в Хасково, но коронавирусната инфекция уби съпруга ѝ. Семейството е от Димитровград. Малката ще носи името Жулиета, каквото е било желанието на бащата.

Момиченцето е с тегло 4,4 кг и е родено по нормален път в понеделник в 7,15 часа, съобщи началникът на АГ отделението д-р Ергюн Кехайов.

Заради 31-годишната майка, която е положителна, но няма симптоми на заболяването, отделението е било изолирано.

Д-р Георги Гелов.     Стопкадър Нова тв

„Майката е без симптоматика, няма температура, няма кашлица. Вчера след раждането се направи тест на детенцето, той е отрицателен. В момента те са изолирани от останалите родилки“, разказа пред Нова тв директорът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов.

Според него бащата, който е починал малко преди раждането на детето, е постъпил в болницата във вече тежко общо състояние - с дихателна недостатъчност и двустранна пневмония, засегнала голяма част от белия му дроб. Първоначално 40-годишният мъж е приет в инфекциозното отделение, но се наложило преместването му в реанимация.

„Борбата за живота му продължи седмица", каза д-р Гелов.

В здравното завадение имало родилна зала, която се използва за пациентки с придружаващи заболявания. Това означава, че всички потенциални пациентки, заразени с COVID-19, могат да бъдат изолирани от здравите.

През миналата седмица други две жени от Стара Загора, заразени с коронавирус, родиха по естествен път здрави бебета в местната болница „Проф. д-р Стоян Киркович“.