Иран е започнал ново строителство в ядреното си съоръжение в Натанз, показват сателитни снимки, публикувани днес. Това стана точно, когато ядрената агенция на ООН призна, че Техеран изгражда подземно съоръжение за модерни центрофуги, след като последното му експлодира при докладвана саботажна атака през лятото, предаде Асощиейтед прес.

Новината идва седмица преди президентските избори в САЩ. Доналд Тръмп следва политика на максимален натиск срещу Техеран. Това накара теократичния режим там да наруши всички ограничения на атомната си програма, които прие с международната сделка за нея от 2015 г. Републиканецът Тръмп изтегли САЩ от това споразумение през 2018 г., а опонентът му от демократите Джо Байдън изрази готовност да се върне към него, ако влезе в Белия дом. Резултатът от гласуването вероятно ще реши кой подход ще предприеме Америка, посочва АП. Засиленото напрежение между Иран и САЩ почти разпали война между тях в началото на годината, отбелязва агенцията.

От август насам Иран е построил нов или реконструирал път на юг от Натанз към, според анализаторите, бивш полигон на силите за сигурност в ядрения обект, сочат кадри на намиращата се в Сан Франциско Planet Labs Inc.

Анализатори от Центъра за изследвания на неразпространението на ядреното оръжие "Джеймс Мартин" към Института за международни изследвания Мидълбъри смятат, че на обекта се извършват изкопни работи.

„Този ​​път води към планината, така че може да копаят за някаква конструкция, която ще бъде отпред, а в в планината да има тунел“, е казал пред АП Джефри Луис, експерт от института, който изучава ядрената програма на Иран. 

Мисията на Иран при ООН не е отговорила веднага на молбата на агенцията за коментар. Миналия месец Али Акбар Салехи, ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран, заяви пред държавната телевизия, че разрушеното надземно съоръжение е заменено с такова „в сърцето на планините около Натанз“.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, коментира пред АП вчера, че неговите инспектори са наясно със строителството. Той каза, че Иран преди това е информирал инспекторите на МААЕ, които продължават да имат достъп до обектите на страната, въпреки краха на ядрената сделка.