Българската стопанска камара (БСК) излезе днес с призив към управляващите за разработването на прогнозен модел при какви условия ще се налагат нови ограничителни мерки, засягащи бизнеса, за да има предвидимост. Оттам предупреждават, че "икономиката ни няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година" и настояват ако има нови ограничителни мерки, то те да бъдат обвързани със социалните и икономически такива, като дават пример с мораториума върху кредитите, чието действие изтича в края на годината.

"Независимо от това, че понастоящем разполагаме с много повече информация за вируса, отколкото в началото на епидемията, а лекарите се справят все по-добре с методите за лечение, поради драстичния скок на новозаразени лица, ставаме свидетели на ново поетапно възстановяване на ограничителните мерки както в Европа, така и на територията на някои областни градове в България.

И, докато в началото на пандемията, водени от незнанието и предпазливостта, непропорционално рестриктивните мерки бяха донякъде разбираеми, сега бизнесът очаква премереност и предвидимост, дори и в условията на криза. Икономиката ни няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година", посочват от БСК.

И изброяват исканията си:

1. Да се разработи прогнозен модел, обвързан с обективни условия, при настъпването на които могат да се прилагат определени ограничителни мерки. Всички ограничителни мерки следва да бъдат добре обосновани и пропорционални.

Положителен пример в тази посока са разработените сценарии в сферата на образованието при стартиране на учебната година (брой заразени ученици и брой училища, преминали към дистанционно обучение). Подобен модел позволява максимална степен на предвидимост на действията на изпълнителната власт и планиране на бизнес процесите.

2. Ограничителните мерки следва да са обвързани със съответните икономически и социални мерки.

Обръщаме внимание, че първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица компании изтича на 31.12.2020 г. и се възобновяват задълженията на предприятията за тяхното обслужване. Последващо преустановяване на дейността на търговски обекти отново би поставило въпроса за невъзможност за изплащане на наеми и други режийни разходи, ще доведе и до увеличаване на забавените плащания и междуфирмерната задлъжнялост. Ако работодателите бъдат принудени да прибегнат до нови масови съкращения, социалният ефект ще е още по-дълбок, имайки предвид, че безработните лица, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на това право, ще получават единствено минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

3. Измерване на ефективността на мерките и тяхната регулярна преоценка в края на всеки двуседмичен период, по примера на редица европейски държави.

"Апелираме за разумен преход през времена на изпитания. Да съхраним здравето си, но да пазим и икономиката си!" - се казва в заключение.