Правителството взе решение да приеме изменения в програмата, изпълнявана от Българската банка за развитие за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средните предприятия. С днешното решение достъп до гаранциите за кредити ще имат и големите предприятия. 

От пресцентъра на Министерския съвет съобщават, че промяна се налага, "за да се отговори на нуждите на бизнеса" и че "това ще бъде още една, макар и косвена, мярка в защита на заетостта, включително чрез подкрепа за бизнеса, осигуряващ поминък в малките населени места и по-бедните географски региони". 

Припомняме, че ББР бе допълнително капитализирана със 700 млн. лв., за да може да отпуска гаранции по кредити, раздавани от търговските банки, в помощ на бизнеса и физически лица. По програмата за малки и средни предприятия до момента обаче са изхарчени едва 90 млн. лв. за сключени малко над 640 договора.

По програмата в подкрепа на бизнеса ББР гарантира отпускането на заеми до 300 хил. лева за малки и средни предприятия, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 8 банки партньори при намалени изисквания за обезпечение и възможност за гратисен период до 3 години.

Финансовите институции, които отпускат заемите, са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.

С днешното решение обаче генерално се променя целият облик на програмата. Така например се увеличава абсолютният размер на кредита към едно лице и свързани лица от 300 000 лв., както беше досега, до 1 млн. лв. за малките и средните предприятия. Големите ще могат да получават гаранции за кредити до 2 млн. лв. Според МС "увеличението кореспондира с нарастващите нужди на търговските предприятия за ликвидни средства".

"Предлага се увеличаването на лимита на гаранционни плащания да стане до 50%. По този начин ББР АД вече се ангажира да прави ефективни гаранционни плащания към търговските банки в размер на до 50% от гарантираните портфейли от кредити по програмата. Като резултат от промяна на лимита на гаранционни плащания очакваният портфейл кредити се променя и е в размер на 1 250 000 000 лева. Променя се и очакваният портфейл гаранции, който става 1 000 000 000 лева", пишат от МС.

Удължава се и срокът за кандидатстване, който вече ще е до 23 юни на следващата година. Промяната пък кореспондирала с "продължаващата и дори влошаваща се като условия за работа и живот икономическа и социална среда".