Рационален бюджет, бюджет за първи път насочен към хората, бюджет, който трябва да бъде гледан от "птичи поглед" заради допълнителните средства от Европейския съюз.

Така министърът на икономиката Лъчезар Борисов обрисува в интервю за бТВ проекта за финансите на държавата за следващата година и дългосрочната рамка, остро критикуван и от предшествениците му на поста, и от експерти като бюджет, който ще ни вкара в "дългов трап" и "дългова спирала". Според критиците на бюджет 2021, възможно е той да повлече след себе си и увеличаване на данъците, предизборен е - раздават се щедро пари, но не е насочен към бизнеса, пострадал от пандемията от коронавирус.

Днес Борисов с патос опита да ги опровергае.

"Бюджерът е абсолютно не неразоряващ. Това е първият бюджет, който е рационален и насочен към хората. Щастлив съм, че работя в такова правителство, което инвестира във всеки един от факторите за икономически растеж - дори върху армията", заяви, като не стана ясно как армейските придобивки за милиарди спомагат икономическия растеж.

И призова: "да се гледа бюджетът от птичи поглед, заедно със средствата от ЕС, така че има много за бизнеса. 1,3 милиарда лева, 400 милиона от които само за бизнеса".  От което следвало: "не инвестираме само в хората, а и в икономиката".

Нямало да влезем в дългов "трап" или "спирала", твърди още Борисов. Според проекта за бюджет и средносрочната прогноза към него до края на 2023 г. България може да е натрупала дълг в размер на почти 40 млрд. лв. Властта залага дефицит за тази и следващата година в размер на цели 10 млрд. евро. Икономистътот Лондон проф. Димитър Иванов изчисли дупка от минимум 16,6 млрд. евро. 

Нашата емисия е 10 пъти по-добра и въпреки това оставаме с най-ниските дългове спрямо БВП и след три години ще сме след лидерите в ЕС. Лидер сме и по кредитен рейтинг на Балканите - твърди икономическият министър. По отношение на безработицата, прогнозирал "прогресивна прогресия". Предвидени били още 500 милиона лева за преодоляването й.

Икономическият министър харесва и мярката за намаляване на ДДС за заведенията в сектор туризъм от 20 на 9 на сто (а после и за други услуги и някои стоки). Това изсветлило бизнеса и довело до повече приходи в хазната. На въпрос означава ли това, че държавата не си е вършела работата преди това, Борисов остро възрази: "През последнитегодини най-много си е вършила работата - един от лидерите в ЕС сме по приходната част и изсветляване на бизнеса".

Бе попитан и за скандала с вендинг машините за лекарства по малките населени места - проект, който противоречи на българското законодателство, за който е имало отрицателно становище на здравното министерство, но въпреки това той бе прокаран без възражения в Министерския съвет по предложение на икономическото министерство. Най-общо обясни, че въпросните машини можело и да не са разположени в България. 

"Считам тази история за приключена. Счупихме един прекрасен проект, който беше беше входиран като център за създаване на ноу хау на 65%, останалите проценти бяха за колцентър. Този проект можеше да се реализира и в чужбина, а само ноу хауто да е в България", заяви Борисов.

На въпрос защо го е предвижил към МС и чел ли е становището на здравното министерство, посочи, че го е чел, в МИ намерили били "някакви забележки".

"Ако изобщо има такива машини в България, те можеха да са навсякъде.... През икономиката ние не насърчаваме проекти за търговия, а за иновации и това беше проект за иновация", посочи пак.

По думите му "никой от колегите не реагира по време на заседанието" - т.е. министърът на здравеопазването Костадин Ангелов не е изразил отрицателното си становище, изразено по-рано. След скандала обаче Борисов се чул и в Ангелов, и с премиера Бойко Борисов. И в резултат: "оттеглихме, но загубихме проект".

Министърът коментира и какво прави митичната държавна компания, която трябва да управлява и ремонтира язовирите с 500 милиона лева. ДКК от месеци отказва информация, в т.ч. на многобройни запитвания на Клуб Z как се харчат парите, за какви проекти и пр. Борисов обаче започна отговора си с това, че винаги е бил "за" прозрачността и за това да се отговаря на журналистическите въпроси. И разказа как имало одобрени 204 язовира за 350 милиона лева, проектирането било за 11,5 милиона. Паспортизирани са 140 от тях. 82 са откритите площадки (ремонтни) - за 195,5 милиона. Анализирали се за основен ремонт и "Бели Искър" и "Огняново". 10,2 милиона првела компанията на Столична община заради реверсивната връзка, подпомагаща захранването на Перник.

А Държавната петролна компания? В процес на създаване е. После трябвало да се изградят бензиностанциите, като в зависимост от бюджета й може да е публично частно партньорство, франчайзинг, директна инвестиция. "Но нека първо да създадем петролната компания. Документите са готовии на 99%, нека мине общественото обсъждане".