Петима китайци бяха задържани вчера по подозрение, че са замесени в операция за връщане в Китай на противници на китайския комунистически режим, потърсили убежище в чужбина, заявиха американските власти, предаде Франс прес.

Общо "на осем агенти на Китайската народна република са повдигнати обвинения за тази незаконна полицейска операция", водена на американска територия, заяви високопоставен представител на министерството на правосъдието.

Възможно е трима от тях да са в Китай, заяви представителят на пресконференция.

Останалите, на възраст от 24 до 64 години, са задържани в американските щати Калифорния, Ню Джърси и Ню Йорк и ще бъдат изправени пред американското правосъдие.

Трима от задържаните са китайци, пребиваващи законно в Съединените щати, един е натурализиран американец, а петият е американски частен детектив.

Според американското правосъдно министерство е възможно част от хората, които предполагаемите китайски агенти са преследвали, да са виновни за закононарушения пред китайското правосъдие, но "в многобройни случаи става дума за противници на китайския лидер Си (Цзинпин), съперници, дисиденти и критици", изтъкна високопоставеният американски представител.

БТА