Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Матю Бойс изрази подкрепата на САЩ за българското домакинство на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г., която има за цел да насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона на Източна Европа, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са изразили позиция, че приобщаването на всички държави участнички към Инвестиционния фонд на "Три морета" е от ключово значение за внасянето на повече прагматизъм във формата за регионално сътрудничество.

Очаква се САЩ да подкрепят фонда с дарение от 1 млрд. долара.

Разширяването на географския обхват на инициативата и привличане на партньори като Гърция и Кипър за осъществяването на общи проекти също е било сред темите на срещата. Това бе идея на Радев, изразена при поемането на домакинството на инициативата на срещата в Талин, породила и COVID отклик у нас.

Напоследък инициативата за свързаност на 12 държави в Централна и Източна Европа също стана част от междуинституционалната война по оста "Дондуков" 1 - "Дондуков" 2. Малко след завръщането на Радев, който е лицето на инициативата, от Талин премиерът Бойко Борисов реши да подчертае в публично изявление колко много ангажирано е с нея правителството. 

Сам припомни за срещата си с Бойс от този август, по време на която дал заявка за "пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти". 

Обърна внимание още, че сме шестата страна, която участва финансово в инициативата, след като на 2 септември правителството взе решение България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата. 

"България вече реално работи по тази инициатива – с 20% закупуване на акции от терминала за втечнен газ в Александруполис. В момента на пълни обороти се работи по газовата връзка "Юг - север", която присъединява пристанището в Александруполис с нашата газопреносна мрежа и през нея ние можем да транспортираме газ на север, на запад, във всички посоки. Подготвили сме газохранилищата. Разширяваме за втечнен газ", заяви още тогава Борисов.

През февруари обаче премиерът бе на малко по-различно мнение.

Тогава Евроатлантическият център за сигурност на бившата дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов (който основа партия този месец) организира дискусия относно "Три морета" с акцент основаването на Инвестиционен фонд от страните участнички. 

"Аз затова казах - ето я тази инициатива "Три морета". Ако искат да направят за България нещо различно от това, което ние правим, което е важно за България - това е трети мост на Силистра. Ето - те да издействат от Румъния това, България ще вложи пари."

"Няма да чакаме някой да ни дава пари. А не да кажем - дайте сега едни пари в един фонд, там ще се събират чиновници, ще ги разпределят... Да, за неопитния човек това може би е добре, или както би казал воеводата - аджамии. Аз съм участвал в "Набуко Уест", беше също един такъв готин проект. Внасяхме такса всяка година, милиони, накрая казаха - край, няма, ще има "Турски поток", ТАNAP, ТАР... и така", заяви тогава задочно от Гърция Борисов. 

От екипа на Радев отвърнаха още същия ден - с кратка "историческа справка", с която поставиха под съмнение днешните думи на премиера Бойко Борисов, че "абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата "Три морета" (ИТМ), е направено".

Припомниха февруарските изявления. Разказаха и за многократни опити на кабинета да отложи българското председателство на инициативата до 2022 г. - когато, без да го казват, България може да има и друг президент, различен от Радев. 

Веднага след това от Министерството на външните работи признаха, че са искали отлагането заради неразбирателството с "Дондуков" 2.

Какво е "Три морета" и кои са заявените от България проекти?

Ето какво пише в сайта на МВнР за инициативата "Три морета" и кои са проектите, които България е заявила като приоритетни:

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави: България, Австрия, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус развитие на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията "Север–юг" в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Ключови елементи на инициативата са:

Съвместимост и допълняемост на проектите по линия на инициативата „Три морета“ с интеграционния процес в рамките на ЕС и хармонизирането им с общите политики на ЕС;

Енергийна, транспортна и дигитална свързаност с цел постигане на енергийна сигурност, диверсификация на енергийните източници и транспортните връзки, стимулиране на единния пазар на стоки и услуги и на дигиталния пазар;

Създаване на условия за инвестиции и бизнес, с акцент върху привличането на външни инвеститори, тъй като европейските фондове не могат да бъдат единствен източник на финансиране за регионалните инфраструктурни проекти.

Български проекти по линия на инициативата са: възстановяване на проектните параметри на железопътната линия Русе–Варна, изграждането на тунел под прохода Петрохан и разширяването на газовото хранилище в с. Чирен.

Повече за инициативата - вижте ТУК.