Най-малко трима души са убити и няколко са ранени при нападение с нож в Ница днес, съобщиха френските медии. 

Жертвите включват две жени и мъж. Нападателят е прерязал гърлото на една жена и е ранил смъртоносно с нож мъж в църква. Пак с нож е убил другата жена в близък бар, предаде в. "Монд".

Националната и общинската полиция са успели да задържат извършителя, чиято самоличност още не е известна.

Полицията веднага заварди всички подстъпи около злополучната църква в Ница.

Касапницата се е разиграла в църквата "Нотр дам" в града около 9 часа местно време (10 часа българско). На място е пристигнал екип от сапьори поради очевидно съмнение за заложен експлозив.

Прокуратурата за борба с тероризма е поела случая, а няколко източника на телевизия Бе Еф Ем са казали, че това е почерк на извършителите на терористични актове.

Криминалисти събират доказателства от местопрестъплението.

Вътрешният министър Жералд Дарманен обяви в туитър, че след като е говорил по телефона с кмета на Ница Кристиан Естрози, е свикал кризисна среща в своето ведомство. Към нея по-късно се присъедини министър-председателят Жан Кастекс, който напусна заседание на Националното събрание.

"Потресен съм от 3-те жертви, 2 от които са починали в базиликата "Нотр дам", и по-специално - клисаря, ценен от енориашите. Ница плати твърде висока цена, както нашата страна през последните години. Призовавам за единството гражданите на Ница", написа Естрози в туитър.

По-късно през деня президентът Еманюел Макрон посети града.

Президентът Макрон получава от първа ръка информация за нападението в Ница от полицаи и криминалисти в града.

Нападението идва 13 дни след като във Франция радикализиран чеченски младеж обезглави учителя си по история, защото той беше показал в час карикатури на пророка Мохамед.

Френските власти предприеха енергични мерки срещу политическия ислям в страната, забранявайки една организация и затваряйки джамия. Макрон се обяви категорично в подкрепа на свободата на изразяването, включително в защита на правото на медиите да публикуват карикатури на ислямския пророк.

Полицаи охраняват периметъра около църквата в Ница.

Последва вълна на антифренски протести и бойкот на френските стоки в редица ислямски държави начело с Турция. Франция отзова посланика си там, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган препоръча на Макрон да се лекуава при психиатър. Френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо" вчера публикува карикатура на Ердоган.

 

Подробностите 

Църквата, в която е извършено нападението, е в центъра на Ница, в сърцето на търговски квартал, разказа пред Бе Еф Ем Ерик Чоти, депутат от Приморските Алпи. Силите на реда веднага са отцепили района.

"Нотр дам" в центъра Ница.

Предполагаемият извършител е бил ранен от куршум на полицай по време на задържането и е преместен в болница, предаде "Монд".

Нападателят се е "гримирал" преди атаката, каза Лоран Мартен дьо Фремон от профсъюза на полицейското звено SGP, цитиран от Бе Еф Ем.

Според кмета Естрози извършителят многократно е крещял "Аллах акбар!" ("Аллах е велик!") дори когато е бил вече задържан.

Атаки в Авиньон и Джеда

Малко след нападението в Ница друг предполагаем терорист заплашил с нож минувачи от френския град Авиньон. Той крещял "Аллах е велик" и по данни на "Дойче веле" е бил застрелян.

В саудитския град Джеда пък мъж нападнал с нож и ранил охранител на консулството на Франция, преди да бъде задържан.

Не е ясно дали има връзка между трите нападения.

Реакции

Турското министерство на външните работи изрази солидарност с френския народ.

"Никаква причина не е в състояние да легитимира или да извини убийството на някого или насилие. Тези, които извършиха тази дивашка атака на свещено място за поклонение, не споделят никакви религиозни, човешки или морални ценности. Турция е солидарна на френския народ като нация, която също е губила гражданите си заради тероризъм", съобщава министерството, цитирано от кореспондента на MiddleEastEye Раджип Сойлу. 

 

Борис Джонсън написа в туитър, че Обединеното кралство подкрепя Франция в борбата срещу тероризма.

"Възмутен съм от новините от Ница тази сутрин за варварското нападение край базиликата "Нотр дам". Нашите мисли са с жертвите и техните семейства и Обединеното кралство стои редом до Франция срещу тероризма и нетолерантността."

 

„Осъждам отвратителното и брутално нападение, извършено в Ница, и с цялото ми сърце съм с Франция. Мислите ми са с жертвите на този акт на омраза“, написа в туитър председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

„Изразявам пълната си солидарност с Франция и французите - написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. - Мислите ми са с жертвите на ужасяващото нападение в Ница и с техните близки. Цяла Европа е с вас.“

Болката си изрази и председателят на Европарламента Давид Сасоли, също в туитър.

„Дълбоко съм потресен от новината за страховитото нападение в Ница. Тази болка я почувствахме всички ние в Европа. Длъжни сме да застанем заедно срещу насилието и тези, които искат да разпалват и разпространяват омраза“, заяви той.

Нападението бе осъдено и от генералния секретар на НАТО.

"Омразата няма място в нашите общества и НАТО е заедно със своя съюзник Франция", написа Йенс Столтенберг.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също изрази възмущението си. Той говори на пресконференция след края на видеоконференцията с ръководителите на ЕС.

"Ние категорично осъждаме тези терористични действия, които се базират на омразата, като неприемливи. Няма абсолютно нищо, което би могло да оправдае това насилие. Затова с цялото си сърце сме с французите и с всички хора по света, които осъждат и отхвърлят това деяние. В същото време сме длъжни да признаем, че тези престъпници, терористи и убийци по никакъв начин не представляват исляма и мюсюлманите", заяви той.