Богобоязлив македонец християнсоциалист по убеждения.

Ако още не сте познали за кого става въпрос - това е главният прокурор на Република България - Иван Гешев. Който сам се обрисува по този начин. 

Преди дни в YouTube канала на телевизия "България 24" се появиха "тийзъри" към филм, посветен на рода Гешеви, озаглавени "В какво вярва Главният прокурор?" и "Гешев: Не се предавам, а се бия!". А вече на вниманието на зрителите са и двете части на филма, всяка от които дълга около половин час, в които освен историческите справки за рода Гешеви и интервюта с роднини на главния прокурор, централно място заема самият главен прокурор. Позициониран удобно в неформален вид в кабинета си, Гешев споделя мисли. Автор на поредицата е Светослава Рудолф.

Ето как сам се вижда главният прокурор:

"Във фамилията има и партизани. Най-ярката червена звезда е на Илия Гешев, който е тъст на журналиста Асен Агов. Като дете става прототип на култовия герой от соцлитературата - овчарчето Калитко, който помага на партизаните. Тогава е десетинагодишен, днес - над 90. При толкова партизани в рода какви ли са политическите убеждения на главния прокурор?" - пита авторката в първия анонс за филма. И следва диалог:

Християнсоциалистът и каскетът

- Ами, да ви кажа честно..., как да се определя...

- По-скоро ми приличате на ляв човек.

- По-скоро да. Говорих с такъв много известен български политик, чисто приятелски пихме кафе и си говорихме... От него чух определението "християнсоциалист". Аз не знаех, че има такава политическа насоченост. Сега, аз не мога да кажа, че съм социалист. По-скоро имам, да наистина по-социални виждания за живота. Ако обобщя, така накратко, въпроса ви..., хм - християнсоциалист патриот.

- Изглеждате малко така като пролетарски човек.

- А, не, не е съзнателно търсен ефект.

- И каскетът е част от този имидж.

- Просто взе да ми... Не знам защо започна толкова да се обръща внимание. Това е една шапка, която на мен ми харесва. Знам, че в определени случаи етикетът изисква да си с костюм, с вратовръзка. Не харесвам този начин на обличане, но се налага предвид, че заемам някакъв пост и трябва да се съобразявам с това нещо. Обличам се по начин, по който се чувствам удобно и на мен ми е приятно. Въобще не ме интересува кой как ме обсъжда, дали ми е извадена ризата или не. Просто това е едно от малкото предимства на работата ми.

Българинът мрази богатите

Интервюто продължава:

- А мразите ли богатите?

- Това е пак някаква легенда. Аз не мразя богатите, българинът мрази богатите. Това е народопсихология. Но аз я разбирам тази омраза. Тя се дължи на това, което се случи след 1989 г. Аз помня времената, в които 90% бяхме равни всички - кола на изплащане, апартамент на изплащане на ниски лихви и евентуално можеш вила. В един момент баби, дядовци, майки бащи отделяха от заплатите си, построиха се заводи, а някои ги откраднаха. Нарязаха ги на скрап по-бруталните крадци. Качиха се на коли, които струват милиони, не си плащат данъците. И майка ми и баща ми, ако не са децата да им помагат, те не могат да живеят с пенсиите си, да си купват храна.

А какво трябва да се направи?

В крайна сметка, има един цитат, който много харесвам - "Ние ще направим каквото трябва, пък да става каквото ще".

Не бягам, а се бия

Разбираме че корените на Гешевия род тръгват от Босилеград, днешна Сърбия, криволичат из Македония и стигат до Златица и София.

"Е, аз въобще не мога да си помисля за предаване. В смисъл..., как да кажа, това ако, както ви разказах за рода си - няма такива дет' да са се предавали. В рода има съратници на Левски - това е поп Партений Гешев. Има партизани, хайдути, членове на ВМРО, след 9 септември - военни, служители на службите за сигурност, учители.

Общо взето, от такъв край произхождам. Не бягам, а се бия.

Аз изглждам малко по-агресивен отколкото съм в действителност. Когато имам чувство за нещо несправедливо, ме кара да реагирам."

Българин от Македония по мъжка линия

"Това постоянно разделение на българи на добро и лоши, на комунисти и антикомунисти, на комунисти и фашисти, на демократи и антидемократи е резултат от тези национални катастрофи и катастрофата на националната идея (за обединение).

Не знам какво може да обедини българина, ние сме толкова разединени и как да го кажа - такава омраза един към друг да изпитваме... Ние забравяме, че всички сме българи.

Аз възприемам себе си като македонец, като българин от Македония по мъжка линия, не правя разлика межу тези две неща."

А грехът на тогавашната власт? - "Позволяването да се дебългаризира македония и да се смени и с кръв, и с репресии, с много бой и пропаганда българското етническо самосъзнание".

"Това, разбира се, не значи, че ние трябва да имаме някакви претенции към държавата Северна Македония. Не можем да ги имаме, защото живеем в едно друго общество. Факт е, че една голяма част сега смятат, че са представители на една млада нация, в това няма нищо лошо, всеки може да се определя както иска. Въпросът е, който за мен е болезнен, да не се краде история. Трябва ясно да се каже, че ние имаме обща история. Аз съм съгласен с това, че България трябва да е по-твърда и да защитава националните си интереси."

Аз имам страх от Бога

Ние забравихме много думи - забравихме "родина", "отечество", "вяра", "родолюбие" - много думи.

Когато ръководиш една такава голяма структура един от корективите е, че някой ще те съди. В смисъл - все някой някъде гледа и накрая ще тегли чертата.

Аз имам страх от Бога. Безгрешни хора няма, безгрешен е само Господ. Моята гледна точка винаги е била първо да преценя дали аз не съм допуснал някаква грешка и сега, нали, човешката природа е такава, че винаги човек се стреми да оправдае сам себе си и да каже, че някой друг е виновен. Стремя се да съм обективен и ако констатирам, че съм допуснал грешка, се стремя да коригирам поведението си. И това е начинът да се развиваш.

Моята карма

Надявам се България след 50 години отново да е силна и възстановена. Това, което прокуратурата може да свърши е да намали краденето в тази държава.

Това, в което вярвам, е, че на България й трябва време да се промени и да стане по-силна, а промяната, която аз мога да направя със структурата, която представлявам, е справедливост чрез правосъдие. Може би това е моята карма. Всеки човек има някаква мисия. Господ показва пътя, той те води и ти показва, ако вярваш. В библията пише, че законът е в Господ и хората, които прилагат закона, са божий хора."