САЩ са възобновили растежа на икономиката през третото тримесечие и отбелязват историческо увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 33,1 на сто на годишна основа, това сочи обявената днес първа оценка на министерството на търговията, предаде АФП, цитирана от БТА.

Тези данни показват, че страната излиза в известна степен от рецесията, но растежът, който се обявява пет дни преди президентските избори, е подкрепен основно от щедрите помощи, отпуснати от федералното правителство на домакинствата и компаниите в борбата им с последиците от пандемията от COVID-19, които в по-голямата си част вече са приключили, отбелязва Франс прес.

САЩ отдават предпочитание на статистика за БВП, при която се сравняват резултатите с предходното тримесечие и се дава прогноза за развитието за цялата година с този темп. Това усложнява сравнението с другите страни, които използват по-скоро сравнението със същото тримесечие година по-рано, а според този метод БВП на САЩ е спаднал с 2,9 през третото тримесечие, посочва АФП.