ЕС и Канада ще възложат на еврокомисаря по търговията и на търговския министър в Отава да проучат възможностите за разширяване обхвата на СЕТА – Всеобхватното икономическо и търговско споразумение.

Това заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след видеоконференция на върха между Брюксел и Отава. Тя припомни, че преди месец се навършиха три години от започването на частичното прилагане на СЕТА.

„Споразумението е добро. И ЕС, и Канада са печеливши от него. Статистиките го доказват. То допринесе за увеличаването на търговския обмен между двете страни. Решени сме да продължим да го прилагаме като важен инструмент за укрепването на икономиката, а също и за икономическото възстановяване след пандемията от COVID-19”, заяви Фон дер Лайен.

Канадският премиер Джъстин Трюдо изтъкна, че през изминалия период СЕТА е създало добри работни места и от двете страни на Атлантика, а износът към ЕС от Страната на кленовия лист се е увеличил с 30 на сто.

„Добрата и постепенно увеличаваща се търговия ще е от ключово значение за възстановяването на силна икономика, която да работи в полза на всички. Към СЕТА можем да създадем допълнителни зелени работни места. И Канада ще бъде домакин на среща на върха з  екологично чисти технологии към споразумението, като така ще ни насочи заедно да работим за конкурентен растеж, докато се борим с климатичните промени”, заяви Трюдо.

Досега 14 страни от ЕС и Великобритания са ратифицирали изцяло споразумението. България е направила това на първо четене в Народното събрание. СЕТА ще започне да се прилага изцяло, когато бъде ратифицирано от всички страни членки поотделно.